Usmernenie k júnovým sláveniam, ktoré tento rok pripadnú na rovnaký dátum

BRATISLAVA 24. mája 2022 - Vzhľadom na otázky týkajúce liturgického slávenia slávností Najsvätejšieho Srdca Ježišovho a Narodenia sv. Jána Krstiteľa, ktoré tento rok pripadnú na rovnaký dátum - 24. júna, obrátila sa Tlačová kancelária KBS na Liturgickú komisiu KBS so žiadosťou o vysvetlenie. Prinášame usmernenie, ktoré poskytol tajomník komisie Andrej Krivda.

„Vo všeobecnosti platí, že v piatok 24. júna sa slávi slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Slávnosť Narodenia sv. Jána Krstiteľa sa prekladá na štvrtok 23. júna, pričom vo štvrtok 23. júna večer sa už slávia prvé vešpery zo slávnosti Najsvätejšieho Srdca Ježišovho,“ píše sa v usmernení.
 
„V Trnavskej arcidiecéze a tam, kde je sv. Ján Krstiteľ patrónom mesta alebo rehoľnej komunity, to ale platí opačne – v piatok 24. júna sa slávi slávnosť Narodenia sv. Jána Krstiteľa a slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho sa prekladá na štvrtok 23. júna, pričom vo štvrtok 23. júna večer sa už slávia prvé vešpery zo slávnosti Narodenia sv. Jána Krstiteľa,“ pokračuje ďalej vysvetlenie s tým, že tieto pokyny sú uvedené aj v Direktóriu na rok 2022 (s. 240 - 243).
 
„Pre Trnavskú arcidiecézu je potrebné doplniť, že slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho nevypadáva, ale slávi sa vo štvrtok 23. júna do modlitby popoludní vrátane,“ dodal tajomník Liturgickej komisie KBS.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Usmernenie k júnovým sláveniam, ktoré tento rok pripadnú na rovnaký dátum

Ilustračná snímka. (Foto: tkkbs.sk)

NOVINKY