Trnavský arcibiskup viedol obrady Veľkého piatku

TRNAVA 19. apríla 2014 - V Katedrále sv. Jána Krstiteľa viedol v piatok 18. apríla popoludní trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch veľkopiatkové obrady, ktorými sa slávi pamiatka utrpenia a smrti Pána Ježiša.

Po úvodnej prostrácii arcibiskupa a kňazov arcibiskupskej kúrie v momente hlbokého ticha nasledovala bohoslužba slova, ktorej už tradične dominovali Pašie podľa sv. Jána. Veľkopiatkovú homíliu predniesol generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Ján Pavčír. Zameral sa v nej na vysvetlenie podstaty kríža pre každého jedného človeka žijúceho na zemi. Upozornil, že „v súčasnosti rôzne vyleštené kríže, ktoré používame v našich príbytkoch alebo nosíme ako ozdobu, skôr zatieňujú skutočný Kristov kríž a nám môžu pomôcť dostať sa na bočnú koľaj chápania jeho skutočnej podstaty v našich životoch“.
 
Po homílii arcibiskup Orosch za trojitého spevu „Hľa, drevo kríža, na ktorom zomrel Spasiteľ sveta“ odhalil Kristov kríž a vzápätí si pred ním vykonal vlastnú poklonu. Podobne si uctili kríž, záruku spásy sveta, aj prítomní kňazi, bohoslovci, miništranti a časť veriacich z katedrály. Nasledovala záverečná časť obradov, pri ktorej veriaci prijali Kristovo telo. Po svätom prijímaní trnavský arcibiskup s asistenciou preniesol Eucharistiu do katedrálnej Kaplnky Božieho hrobu, čím obrady Veľkého piatku ukončili.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup viedol obrady Veľkého piatku

Trnavský arcibiskup počas obradu odhaľovania kríža. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY