Arcibiskup Orosch udelil seminaristom ministérium akolytátu

TRNAVA/BRATISLAVA 3. apríla 2014 - V stredu 2. apríla slávil trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch svätú omšu v kaplnke Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, pri ktorej udelil ministérium akolytátu ôsmym seminaristom štvrtého ročníka. Dvaja noví akolyti, Lukáš Čmehíl a Ladislav Čúzy, sa v bratislavskom Kňazskom seminári pripravujú na kňazskú službu za Trnavskú arcidiecézu. Ďalší šiesti - Roman Bako, Štefan Gago, Ján Holos, Marek Marchot, Martin Mosný a Dominik Poláček - za Bratislavskú arcidiecézu.

Slávnostnú svätú omšu začali sláviť v podvečerných hodinách. Presbytérium kaplnky sa zaplnilo aj vďaka kňazom - principálom, ktorí svojou účasťou prišli podporiť duchovných zverencov zo svojich farností. Po evanjeliu kandidáti na prijatie akolytátu vyjadrili pred Cirkvou svoju túžbu prijať ministérium už svojím druhým  verejným „Tu som“ na ich ceste ku kňazstvu. Po ňom nasledovala homília, v ktorej ich arcibiskup Orosch vyzval, aby v sebe skutočne nosili Krista a neboli len ako krásne monštrancie bez Eucharistie, akoby s „vylúpnutým okom“. Zdôraznil aj úctu k Najsvätejšej oltárnej sviatosti, ktorá je v dnešnej dobe veľmi oslabená a nutnosť znovu učiť tejto úcte aj ostatných veriacich. Po homílií nasledovala modlitba, po ktorej kandidáti jednotlivo pristupovali k arcibiskupovi a kľačiac pred ním prijali z jeho rúk obetnú misku s hostiami. Potom svätá omša pokračovala ďalej tradičným spôsobom. Sväté prijímanie rozdával už aj novoustanovený akolyta Lukáč Čmehíl.
 
Po svätej omši nasledovala spoločná večera v jedálni kňazského seminára, pri ktorej trnavský arcibiskup odovzdal novým akolytom dekréty o ich ustanovení do služby a knihu na pamiatku. Slávnosť zakončili modlitbou a arcibiskupským požehnaním.
 
Ladislav Mišura
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch udelil seminaristom ministérium akolytátu

Novoustanovení akolyti za Bratislavskú a Trnavskú arcidiecézu spolu s trnavským arcibiskupom Mons. Jánom Oroschom. (foto: Andrej Bošnák)

NOVINKY