Trnavský arcibiskup sa prihovoril televíznym divákom

TRNAVA - V nedeľu 15. septembra Rozhlas a televízia Slovenska odvysielala reláciu Duchovné slovo, v ktorej sa prihovoril televíznym divákom na Slovensku trnavský arcibiskup Ján Orosch pri príležitosti slávnosti Sedembolestnej Panny Márie - Patrónky Slovenska. Prinášame vám prepis príhovoru.

Milí televízni diváci, bratia a sestry.
 
Nedávno sa mi dostala do rúk sociologická úvaha o postavení ženy v dnešnej spoločnosti. Spomínalo sa v nej percentuálne nevyvážené zastúpenie žien v politickom, ekonomickom, hospodárskom a verejnom živote. Na konci úvahy je pravdivé konštatovanie, že ženy v našej spoločnosti, v porovnaní s mužmi, ešte stále nie sú dostatočne spoločensky a finančne ocenené.
 
Oveľa smutnejšie na celej veci je to, že táto skutočnosť sa okamžite využíva na podsúvanie zvrátených názorov o potrebe tzv. "rodovej rovnosti" aj v oblasti zrovnoprávnenia partnerských zväzkov ľudí toho istého pohlavia s prirodzeným manželským spolužitím muža a ženy. Žiaľ, za významný pokrok v oblasti ženskej emancipácie sa dnes pokladá aj to, keď žena nemusí zostávať doma s deťmi, že sa nemusí postarať o domácnosť a rodinu, zvlášť vtedy, keď má lukratívne zamestnanie a nemusí byť, ako sa spieva v jednej známej piesni "žienka domáca".
 
Veľmi si vážim ženy, ktoré vynikajúcim spôsobom posúvajú vpred kultúrny, vedecký a hospodársky život spoločnosti. Mrzí ma však tá skutočnosť, že v celej spomenutej úvahe nebolo ani len zmienky o nezastupiteľnom mieste ženy ako matky! Dobrej, láskavej, obetavej, citlivej, milujúcej ženy – matky!
 
A možno je to aj jedna z príčin, prečo by sa tak ľahko mnohí naši spoluobčania, bez najmenšieho zaváhania, chceli zrieknuť štátneho sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
 
Sedembolestná – Patrónka Slovenska, je totiž predovšetkým symbolom materstva. Je ochrankyňou a príkladom slovenských matiek a slovenských kresťanských rodín počas celých dejín nášho národa. Mária sa stáva Sedembolestnou svojím "Fiat – Staň sa mi podľa Tvojho slova". To znamená, že prijíma Božie vyvolenie a poslanie stať sa Matkou Božieho Syna a tým berie na seba vedome a dobrovoľne aj bolesti s tým spojené!
 
Odovzdanie života je vlastne spoluúčasť na Božom stvoriteľskom, ale dovolím si povedať, v určitom zmysle aj vykupiteľskom diele, a to práve svojím sebaobetovaním.
V čom sa podobá Stvoriteľovi? Milan Rúfus napísal v jednej zo svojich "Modlitbičiek":
Kde som ju videl, odkiaľ sme si známi?
Usmial sa Stvoriteľ, keď stvoril srdce mamy.
A vedel dobre, že nemôže byť iná,
pretože raz aj On jej zverí svojho Syna.
 
Obraz Sedembolestnej je najvýstižnejším zobrazením matky, milujúcej svoje dieťa. Je to zobrazenie bezvýhradnej lásky matky k svojmu dieťaťu od jeho počatia až po smrť. Hoci Mária vždy zostáva v úzadí, akoby v tieni svojho Syna, predsa ju vnímame ako tú, ktorá je stále v jeho tesnej blízkosti a vytvára s ním tajomnú jednotu lásky. V tom je veľkosť jej materstva.
 
A v tom bola a je veľkosť a krása aj našich slovenských matiek. Ale aj pravosť nášho vzťahu s Ježišom. Mária nás všetkých učí zjednocovať sa s jej Synom nielen v Božom Slove a v Eucharistii, ale aj v Cirkvi a jej základnej forme – v tradičnej kresťanskej rodine, na našej osobnej krížovej ceste i krížovej ceste nášho národa.
 
Mária nás učí zotrvávať s Ježišom aj na Golgote našej súčasnosti.
 
zdroj: RTVS
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup sa prihovoril televíznym divákom

Mons. Ján Orosch počas nakrúcania relácie Duchovné slovo v priestoroch arcibiskupského úradu.

NOVINKY