Trnavský arcibiskup požehnal mladé vína

TRNAVA 6. februára 2014 - Mladé vína z Trnavy, okolia a tentoraz dokonca i zo zahraničia vo štvrtok popoludní požehnal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Vo svojom krátkom príhovore sa prvý muž partikulárnej Katolíckej cirkvi v Trnave poďakoval vinárom za ich odbornosť, zásluhou ktorej robia život krajším.

Stretnutie, pri ktorom trnavský arcibiskup Ján Orosch požehnal mladé vína a tak otvoril nový vinársky rok, organizovalo mesto Trnava už trinástykrát, tentoraz opäť v spolupráci s Arcibiskupským úradom tohto starobylého, hradbami obohnanného mesta.
Svoje vína si dalo požehnať tridsaťštyri vinárov, ktorí priniesli 86 vzoriek zo svojich pivníc do priestorov refektória trnavského Arcibiskupského úradu. Nechýbali vína z Trnavy, Horných a Dolných Orešian, Zelenča, Borovej, Modranky, Zavara, Ružindola, Pezinka, Modry a ďalších vinohradníckych obcí.
 
Cieľom podujatia je podľa primátora Vladimíra Butka obnoviť tradíciu vzťahu vína a regiónu, čo sa podľa neho darí. "Požehnanie vín je poďakovaním za úrodu v minulom roku, ale aj požiadaním Všemohúceho o dobrú úrodu v tomto roku," dodal. Prítomným sa prihovoril i župan Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.
Vinári zasa pri tejto príležitosti zhodnotili vlaňajší rok, ktorý bol podľa vyjadrenia ich zástupcu Jozefa Teplana zo Žitavských viníc veľmi komplikovaný: "Neskorý nástup jari so snežením ešte na Veľkú noc, neskorý nástup vegetácie, veľké horúčavy spojené s nástupom chorôb, nedostatok vlahy a začiatkom jesene dažde. Aj vďaka pánu Bohu sa počasie na jeseň umúdrilo, a tak vínka aj vďaka našim vedomostiam budú opäť nádherné".
Potom už nasledovala krátka pobožnosť požehnania vína. Arcibiskup Orosch počas nej v krátkom príhovore ocenil záslužnú prácu vinárov, ktorí vďaka svojej odbornosti robia život krajším. Podľa arcibiskupa je každý človek odborníkom vo svojom odbore a preto sa mu nemožno nekriticky miešať do vykonávania jeho činnosti, za ktorú bude niesť zodpovednosť i pred samým Bohom. Podobne je to i s kňazmi, ktorí tiež pracujú na tom, aby bol život krajším, v duchovnej sfére.
Po homílii nasledovala modlitba požehnania, po ktorej trnavský arcibiskup prešiel popri stole so vzorkami vín vo fľašiach a kropením svätenou vodou ich požehnal. Na záver pobožnosti udelil všetkým prítomným arcibiskupské požehnanie.
 
Vinárska tradícia v Trnave má niekoľkostoročnú históriu. Výroba a obchod s vínom sa v stredoveku významne podieľali na hospodárstve prvého slovenského kráľovského mesta a blízkeho regiónu. V Trnave sa snažia o návrat k tradíciám a jedným z oživených podujatí je požehnanie mladých vín, ktoré má v Katolíckej cirkvi dlhú tradíciu. V meste sa okrem tohto podujatia koná každoročne jarná výstava Víno Tirnavia a v novembri býva Deň vínnych pivníc. Vlaňajšou novinkou boli ukážky tradičnej prešovačky hrozna.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup požehnal mladé vína

Trnavský arcibiskup Ján Orosch počas modlitby požehnania mladých vín v refektóriu Arcibiskupského úradu. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY