Trnavský arcibiskup potvrdil zloženie kúrie

TRNAVA - Vo štvrtok 12. septembra arcibiskup Ján Orosch potvrdil v úrade všetkých členov trnavskej arcibiskupskej kúrie. Ako to v tradícii Cirkvi býva, toto potvrdenie je platné do momentu, keď môže prijať iné rozhodnutie.

Stalo sa tak v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža počas svätej omše zo spomienky mena Panny Márie, ktorú spolu s trnavským arcibiskupom koncelebrovali kňazi kúrie za účasti všetkých jej laických zamestnancov.
 
V homílii arcibiskup Orosch všetkým pripomenul, že ich práca v kúrii nesmie byť bezduchá, ale taká, aby formovala svedomie, pretože Cirkev, do ktorej patríme, formuje svedomie zjavujúc ľuďom Boha, ktorého hľadajú. "Hoci bude mať nasledujúca etapa nášho spoločného života a poslania tu na arcibiskupskom úrade prevažne profesný - pracovný charakter a budete zaiste riešiť viaceré odborné pedagogické a ekonomické, personálne, právne a technické problémy vášho neľahkého povolania a poslania, predsa by som bol rád keby sa táto vaša práca niesla v duchu slov bl. pápeža Jána Pavla II.: «Napomáhať rozvoj formovaním svedomia»."
Pravý ľudský pokrok spočíva v uskutočňovaní evanjelia. V podstate ide o to ponúknuť nie "viac mať", ale "viac byť", teda zobúdzať svedomie prostredníctvom evanjelia, aby nie peniaze alebo technika, ale človek bol hlavnou postavou vývoja.
"Áno, aj vaše poslanie je poslaním evanjelizačným, teda misionárskym. Boli ste k nemu vyvolení a poslaní, aby ste dary Ducha Svätého - múdrosť, rozum a poznanie rozdávali tu, medzi múrmi arcibiskupskej kúrie", zakončil svoju homíliu arcibiskup Ján Orosch.
 
Po homílii zložil osobne pred arcibiskupom menovaný generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Ján Pavčír vyznanie viery podľa formuly schválenej Apoštolskou stolicou, čím sa oficiáne ujal tohto úradu. Svätú omšu zakončili zložením sľubu vernosti a mlčanlivosti všetkými členmi a zamestnancami arcibiskupskej kúrie tak, ako to predpisuje Kódex kánonického práva.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup potvrdil zloženie kúrie

Členovia a zamestnanci arcibiskupskej kúrie počas svätej omše z príležitosti spomienky mena Panny Márie.

NOVINKY