Trnavský arcibiskup oslávil 10. výročie biskupskej vysviacky

TRNAVA 6. mája 2014 - V piatok 2. mája dopoludnia oslávil trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch okrúhle výročie svojej biskupskej vysviacky. Presne pred desiatimi rokmi prijal biskupskú konsekráciu spolu s terajším bratislavským arcibiskupom - metropolitom Mons. Stanislavom Zvolenským v trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

Pri tejto príležitosti celebroval slávnostnú svätú omšu v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža pre zamestnancov arcibiskupského úradu a hostí. Spolu s ním koncelebrovali kňazi arcibiskupskej kúrie za prítomnosti emeritného arcibiskupa Jána Sokola, ktorý bol pred desiatimi rokmi hlavným svätiteľom oboch vtedy ešte pomocných bratislavsko - trnavských biskupov.
"Je pravda, že strojvodca je zodpovedný za bezpečnú prepravu cestujúcich i tovaru. Ale nezabudnime, že aj výhybkári, aj technickí pracovníci, aj železniční policajti, ba dokonca aj ten pracovník, ktorý chodí s kladivom s dlhou rúčkou a klopká na koľajnice... majú spoluúčasť na celej prevádzke železníc. A tak je tomu aj v Cirkvi. Tak je tomu aj v kňazskom povolaní," s vďakou myslel vo svojom úvodnom slove arcibiskup Orosch na všetkých ľudí, ktorí mu pomáhajú v napĺňaní biskupskej služby, do ktorej ho Pán povolal.
 
Kazateľom tejto slávnostnej svätej omše bol riaditeľ Arcibiskupského školského úradu Ján Hallon. V homílii sa zameral na vysvetlenie toho, čo znamenajú jednotlivé časti biskupských insígnií. Pri tom sledoval črty knihy spomienok sv. Jána Pavla II. "Vstaňte, poďme". V závere homílie, pohliadnuc na oslávenca, poznamenal: "Vo svojom erbe a biskupskom hesle ste sa inšpirovali sv. Vincentom de Paul. Corde videre - Vidieť srdcom. Ako sám hovoríte, «k tomu, aby sme mohli ľuďom pomáhať, nestačí len vidieť a poznať zmyslami a rozumom, ale je potrebné preniknúť do ich životných problémov, radostí a bolestí apoštolským srdcom»". A citom preniknutými slovami "ďakujeme za Vašu službu, za Vašu dôveru a vyprosujeme Vám neustále vedenie Ducha Svätého," zakončil kazateľ svoju slávnostnú homíliu k tejto udalosti.
 
V závere svätej omše zazneli ešte povzbudivé slová do ďalších rokov biskupskej služby od hlavného svätiteľa arcibiskupa Oroscha a spoločný spev piesne "Mnogaja Leta". Po skončení svätej omše sa zamestnanci arcibiskupského úradu a hostia stretli pri spoločnom obede, aby i takto zdieľali radosť a poďakovanie za 10 rokov biskupskej služby trnavského arcibiskupa.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup oslávil 10. výročie biskupskej vysviacky

Slávnostná svätá omša z príležitosti 10. výročia biskupskej vysviacky trnavského arcibiskupa Jána Oroscha v arcibiskupskej kaplnke. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY