Trnavský arcibiskup Orosch slávil svätú omšu svätenia olejov

TRNAVA 13. apríla 2017 - V Katedrále sv. Jána Krstiteľa dnes bola tradičná svätá omša svätenia olejov, ktoré sa budú používať vo všetkých farnostiach arcidiecézy pri vysluhovaní sviatostí.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch dnes v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave celebroval svätú omšu svätenia olejov, ktorá býva tradične aj stretnutím kňazov z celej diecézy so svojím biskupom. Kňazi si počas svätej omše obnovili svoje kňazské sľuby. Arcibiskup Orosch im pripomenul, že v súčasnosti je prenasledovanie Cirkvi celkom zjavné a kruté. Povzbudil ich, aby v neľahkých časoch zachovali vernosť svojmu kňazskému povolaniu.
 
V homílii trnavský arcibiskup povedal, že v súčasnosti dokonca aj najvyšší predstavitelia štátu pripomínajú skôr veci, v ktorých Cirkev v minulosti zlyhala, ale nespomínajú obete kňazov a rehoľníkov, ich mučenie a v mnohých prípadoch aj smrť. Často sú vyťahované mená údajných agentov ŠtB z radov kňazov, arcibiskup Orosch však upozornil na nerovnaký meter pri ich zverejňovaní. ,,Spomínajú sa mená ako Svätopluk alebo Matuška, ale nikdy nie Tono Skala, Teológ, Skromný. Prečo ten dvojitý meter?“ spýtal sa trnavský arcibiskup Ján Orosch. Prihovárajúc sa ďalej kňazom tiež podotkol, že kňazský stav je podobný rodine. I kňazi sú jedna veľká rodina a ako každé správne príbuzenstvo sa aj oni aspoň raz do roka stretnú, tiež sa spolu porozprávajú a dokážu si i vzájomne odpustiť.
 
Na Zelený štvrtok posvätené oleje si po skončení svätej omše prevzali dekani, od ktorých poputujú do všetkých farností v Trnavskej arcidiecéze. Následne sa prítomní kňazi odobrali do budovy Trnavského arcibiskupského úradu, kde sa neformálne stretli so svojím biskupom a mohli sa navzájom porozprávať, vymeniť si rôzne pastoračné pohľady, či zakúpiť od zamestnancov Spolku svätého Vojtecha Matriku prvoprijímajúcich alebo knižný bestseller Posledné rozhovory emeritného pápeža Benedikta XVI. s nemeckým novinárom Petrom Seewaldom.
 
Omša svätenia olejov sa v tento deň koná výlučne v katedrálnych chrámoch. Svätia sa počas nej tri druhy olejov: krizma na pomazanie pri vysluhovaní sviatosti krstu, sviatosti birmovania a pri kňazskej vysviacke, ďalej je to olej katechumenov na pomazanie pred krstom a nakoniec olej chorých pre sviatosť pomazania chorých. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné pôsobenie je olej vo Svätom písme obrazom zdravia, radosti, sily ducha, šťastia a pokoja.
 
zdroj: www.trnavskýhlas.sk/SITA/Pavol Machovič/Dušan Kolenčík
 
(aktualizované 16. apríla 2017, 22:00 h)
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup Orosch slávil svätú omšu svätenia olejov

Tento rok sa v Katedrále sv. Jána Krstiteľa počas tradičnej svätej omše svätenia olejov použili nové nádoby privezené z Ríma. (foto: Pavol Machovič a L.G.)

NOVINKY