Trnavský arcibiskup Orosch slávil s kňazmi omšu svätenia olejov

TRNAVA 30. marca 2018 - V katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa slávil na Zelený štvrtok, 29. marca dopoludnia trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch omšu svätenia olejov za prítomnosti apoštolského nuncia v Slovenskej republike Mons. Giacoma Guida Ottonella a emeritného trnavského arcibiskupa Mons. Jána Sokola. Spolu s nimi koncelebrovali takmer dve stovky kňazov pastoračne činných na území Trnavskej arcidiecézy, ale i tých, ktorí sú už na zaslúženom odpočinku, avšak jednotní so svojou arcidiecézou, v ktorej slúžili Bohu a veriacim dlhé roky.

„Málokedy si uvedomujeme, že všetky ľudské zmysly majú v našom duchovnom, teda aj v náboženskom živote, dôležitú úlohu... Teraz sa celá naša katedrála naplní ľúbeznou vôňou našich predsavzatí a obnovených kňazských sľubov. Návrat k Bohu, láska ku kňazstvu a obnovené predsavzatia slúžiť ľuďom voňajú. Kňaz milujúci svoje povolanie a poslanie vonia. Je to príjemná vôňa radosti, evanjelia, Ježiša Krista, ktorú šíri okolo seba, kamkoľvek ide. A týmto voňavým olejom má pomazať svoj ľud. Má sa zachovať ako žena z evanjelia a nešetriť pri pomazaní.“ Týmito slovami uviedol prítomných kňazov a veriacich do nosnej myšlienky svojej homílie trnavský arcibiskup Ján Orosch. Pokračujúc v jej rozvíjaní, vyslovil názor, že dobrého kňaza možno „čuchom“ spoznať podľa toho, ako je pomazaný jeho ľud. Ak sú veriaci ľudia pomazaní olejom čistoty, radosti a svätosti, prezrádza to, že kňaz je verný v službe Bohu prítomnému v bratoch a sestrách. Podobne sa vyjadruje i Svätý Otec František. Denne sa však môžeme presviedčať tiež o tom, že zvlášť mladí ľudia sa odvracajú od takých zamestnaní, ktoré im „nevoňajú“, vidieť to napr. v poľnohospodárskom odvetví. Kňazi by sa preto nemali odvracať od ovečiek, ktoré im Kristus zveril, len preto, že im niekedy nevoňajú, a radšej si sadnúť k počítaču, hľadať si iné zamestnanie, ktoré viac vynáša, a v ktorom sa cítia byť intelektuálne viac docenení...
 
Koľkokrát kňazom začne akosi zapáchať tá vôňa im zvereného stáda, im zverených oviec. Prídu pochybnosti a trápenia v kňazskom živote, keď sa kňaz ocitá v pasci neúspechu, skľúčenosti, strachu, vyčerpania, v pasci pocitu nezáujmu zo strany veriacich, možno predstavených... Akú klímu vytvárajú médiá, ak niektorí kňazi posúvajú častokrát deformované, falošné informácie bulvárnym médiám? Ježiš vystríha svojich učeníkov pred podobnými situáciami vtedy i dnes. „Pohoršíte sa na mne, ale tiež i na vás sa pohoršia. Možno budete i ľutovať, že ste ma nasledovali, že ste sa dali do služby Cirkvi, ktorú som založil... Prežívame časy, keď sme i my v našej arcidiecéze konfrontovaní s otázkou: «Pohoršiť sa, odpadnúť, nechať všetko tak? Opustiť takú Cirkev, o ktorej niektorí jej vlastní synovia a dcéry vyhlasujú, že je poslednou totalitou? Že spolupracujeme s drogovými kartelmi?» Odchod by však znamenal zanechať predovšetkým nášho Majstra, Ježiša Krista,“ apeloval na prítomných v katedrále kazateľ a hlavný celebrant slávnostnej Missa chrismatis.
 
Aby mohli kňazi posilňovať im zverených ľudí vo viere, musia sa predovšetkým sami privinúť bližšie k Bohu, k Ježišovi v Písme, modlitbe i Eucharistii, a vzývať nebeskú Matku. Tiež za pomoci rôznych ďalších duchovných prostriedkov môžu uskutočniť obrodu vlastnej kňazskej horlivosti a odhodlania i život položiť za Pána, zadefinoval arcibiskup Orosch. Z toho potom nutne vyplynie zmena postojov k tomu, čo mám, i k tomu, čím som. Kňazi si vždy musia všímať jeden druhého a navzájom sa povzbudzovať k láske a dobrým skutkom.
 
„Verím, že ani pohoršenia v kňazských radoch, ani naše hriechy nám nezabránia rozširovať príjemnú vôňu Kristovej blahozvesti a jeho kráľovstva. Hoci sme nehodnými služobníkmi, dovoľme Ježišovi, aby nás on sám vždy znova mohol pomazať olejom radosti, oddanosti a vernosti, veď vôňa jeho oleja, ktorým boli pri vysviacke pomazané naše ruky, sa vždy spája so silným zážitkom, na ktorý nemožno tak ľahko zabudnúť... Táto vôňa, Božia vôňa, Kristova vôňa, vôňa evanjelia, je vábivejšia než lacné parfémy, ktoré nám ponúkajú synovia smrti. Je to vôňa evanjelia života,“ zakončil trnavský arcibiskup Ján Orosch.
 
Po homílii si všetci prítomní kňazi, tak diecézni ako i rehoľní, obnovili svoje sľuby zložené pri kňazskej vysviacke. Rozhodnou odpoveďou „chcem“ na arcibiskupom položené otázky nanovo vyjadrili svoju oddanosť nasledovať Pána uprostred rôznych situácií, ktoré život prináša. Počas svätej omše, pred modlitbou Pána, posvätil arcibiskup Orosch olej na pomazanie chorých; v jej závere za asistencie všetkých prítomných kňazov zasa posvätil krizmu a olej katechumenov. Olej je znamením sily. V liturgii sa olej používa pri vysluhovaní sviatosti krstu, birmovania, pomazania chorých a pri vysvätení kňazov.
 
Po skončení slávnostnej svätej omše - Missa chrismatis - sa kňazi stretli spolu so svojim biskupom v priestoroch Arcibiskupského úradu na slávnostnom agapé z príležitosti sviatku ustanovenia sviatosti kňazstva, kde sa mohli vzájomne pozdraviť a zotrvať v bratských rozhovoroch.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup Orosch slávil s kňazmi omšu svätenia olejov

Tento rok sa v Katedrále sv. Jána Krstiteľa počas tradičnej svätej omše svätenia olejov už po druhý raz použili nové nádoby privezené z Ríma. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY