Trnavský arcibiskup navštívil v máji rumunské mesto Oradea

RUMUNSKO/TRNAVA 5. júna 2017 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch v máji navštívil rumunské mesto Oradea (Veľký Varadín), kde sa konala slávnosť na počesť svätého Ladislava pri príležitosti 825. výročia jeho svätorečenia a 940. výročia jeho nástupu na kráľovský trón.

Na svätej omši, ktorej predsedal ostrihomský arcibiskup a prímas Maďarska Péter kardinál Erdő, sa zúčastnil apoštolský nuncius v Rumunsku Miguel Mary Buendia, biskupi z Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Maďarska, arcibiskup metropolita Bukurešti Ioan Robu, gréckokatolícki, pravoslávni, reformovaní a evanjelickí biskupi, pôsobiaci v meste Oradea.
 
Svätec sa narodil v Poľsku v roku 1045 ako syn kráľa Belu I. a poľskej princeznej Richezy, keď bol jeho otec vo vyhnanstve v Poľsku. Vynikal nielen postavou („od ostatných bol o hlavu vyšší“), ale i hlbokou nábožnosťou a starostlivosťou o chudobných a utláčaných. Na kráľovský trón zasadol v roku 1077. Podľa tradície nikdy nenosil kráľovskú korunu na hlave, ale v boji ju držal v ruke. V roku 1083 sa postaral o to, aby boli svätorečení biskup Gerhard, pustovníci Andrej-Svorad a Benedikt, ktorí zomreli v ten istý deň, svätý Štefan a jeho syn Imrich. V roku 1095 sa zranil v boji s českým princom. Zomrel v Nitre, pochovali ho v meste Oradea.
 
Po slávnostnej svätej omši v katedrále sa konal šesť kilometrov dlhý sprievod s relikviou, ktorý prechádzal cez mesto na hrad, kde sa nachádza hrob svätého Ladislava. Tamojší kostol spravuje slovenský kňaz, pretože je to kostol patriaci slovensky hovoriacim veriacim, ktorí žijú v tomto meste.
 
V nasledujúcich dňoch arcibiskup Orosch navštívil slovenské farnosti Huta a Gemelčička, kde sa stretol s komunitou slovenských sestier z Inštitútu milosrdných sestier Svätého kríža, s miestnymi kňazmi a veriacimi, žijúcimi na okolí. Pri svätej omši miništrovalo asi dvadsať chlapcov. Niektorí veriaci prichádzajú v tomto hornatom kraji na svätú omšu denne, prekonávajúc pritom až šesťkilometrovú vzdialenosť. Trnavský arcibiskup Ján Orosch bol dojatý ich skromnosťou, zbožnosťou a vernosťou Cirkvi.
 
TO ABU informoval Ladislav Tóth
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup navštívil v máji rumunské mesto Oradea

V rumunskom meste Oradea (Veľký Varadín) sa v máji konala slávnosť na počesť svätého Ladislava pri príležitosti 825. výročia jeho svätorečenia a 940. výročia jeho nástupu na kráľovský trón. (zdroj foto: www.magyarkurir.hu)

NOVINKY