Trnavský arcibiskup napísal posolstvo k Pôstnemu obdobiu 2020

TRNAVA 24. februára 2020 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch napísal posolstvo k nadchádzajúcemu Pôstnemu obdobiu 2020. Prinášame vám ho v plnom znení.

 
Posolstvo trnavského arcibiskupa k Pôstnemu obdobiu 2020
 
Drahí bratia a sestry,
 
sv. Pavol apoštol píše vo svojom Druhom liste Timotejovi: „Ty si však nasledoval mo­je učenie, spôsob života, plány, vieru, zhovievavosť, lásku, trpezlivosť, prenasledovania a utrpenia, ktoré má stihli v Antiochii, Ikóniu a v Lystre. A aké prenasledovanie som pod­stúpil! Ale Pán ma vyslobodil zo všetkých. Veď všetci, čo chcú žiť nábožne v Kristovi Ježišovi, budú prenasledovaní. Ale zlí ľudia a zvodcovia budú spieť k horšiemu, budú strhávať do blu­du (iných) a sami budú blúdiť. Ale ty vytrvaj v tom, čo si sa naučil  a čo ti je zverené. Veď vieš, od koho si sa to naučil.“ (2 Tim 3,10-14)
 
Sú to slová veľmi aktuálne aj dnes zvlášť pre kňazov, lebo ich povzbudzujú posta­viť sa proti strhávaniu zverených veriacich do opravdivého bludu. Neprežívame fyzické prenasledovanie ako za totality, ale sme svedkami znevažovania kresťanských hodnôt, čo sa prejavuje aj na postoji vysoko aj nižšie postavených verejných činiteľov voči Cirkvi a jej činnosti. Na mnohých miestach je činnosť katolíckych iniciatív obmedzovaná, niekde sú problémy v školstve, keď sa žiakom bez vedomia rodičov podáva sexuálna výchova v jej naturálnej podobe. Vo viacerých nemocniciach sa rušia kaplnky pre pacientov, ktorí počas liečby v nemocniciach nemajú možnosť účasti na svätých omšiach a eucharistických poklonách. Cirkev je vynechaná aj pri rozdeľovaní podpôr na kultúrne pamiatky a podobne. Predovšet­kým sa však ľuďom cez médiá predkladajú také životné hodnoty a štýly jednotlivých politických strán a hnu­tí, ktoré nie sú v súlade s kresťanským spôsobom života.
 
Bratia a sestry, na toto všetko nestačí len proti-argumentácia z našej strany. Tá musí byť posilnená a opretá o milosť, ktorá ju robí účinnou. Ide o podstatnú vec, ktorú uvádza sv. Ján apoštol: „Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne. Ja som vinič, vy ste ratolesti. Kto ostáva vo mne a ja v ňom, prináša veľa ovocia; lebo bezo mňa nemôžete nič urobiť.“ (Jn 15,4-5)
 
Z teológie poznáme výraz „ex opere operantis“. Účinnosť ohlasovania Božieho slova, katechizovania, modlitby a čiastočne aj vysluhovania a prijímania sviatostí závisí od nášho vnútorného života. Usilujme sa žiť v dôvernom spojení s Kristom. Prichádza pôstna doba, ktorá nás obzvlášť volá bližšie ku krížu, na ktorom sa udialo vykúpenie ľudstva. Aj vykúpenie každého z nás. Sila kríža je nekonečná. Len touto silou môžeme zachrániť aj súčasnú dobu, ktorá je pod ťažkým tlakom liberalizmu. Jeho deštrukčný vplyv nachádzame v každej oblasti: kultúre, politike, ekonomike, celkovej morálke, v medziľudských vzťahoch, v manželstve, v nezriadených telesných neprirodzených praktikách spolužitia, v rodinách, ale aj v Cirkvi.
 
Nesmieme rezignovať! Kristus je s nami! Ale zlo prekonáme iba vtedy, keď ostaneme v Kristovi. Nezabúdajme na udalosť z evanjelia, ktorá končí Ježišovým výrokom: „Tento druh (Zlého ducha) nemožno vyhnať ničím, iba modlitbou (a pôstom).“ (Mk 9,29) Všetkých vás úprimne pozdravujem a vyprosujem veľa milostí a svetla Ducha Svätého v tejto dobe rozhodovania sa - na križovatke ciest cnosti a hriechu, dobra a zla, smrti a života.
 
Otcovsky vás žehná Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup
 

 
Kedves testvérek!
 
Szent Pál apostol a Timóteushoz írt második levelében ezt írja: „Te követtél a tanításban, életmódom és életcélom tekintetében, a hitben, a kitartásban, a szeretetben, a türelemben, az üldöztetésekben és a szenvedésekben, amelyek Antióchiában, Ikóniumban és Lisztrában értek. Minden üldöztetést magamra vállaltam! De az Úr mindig kimentett. S az üldözésből mindenkinek kijut, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban. A gonoszok és csalók viszont egyre mélyebbre süllyednek: tévúton járnak és tévútra vezetnek. Te azonban tarts ki amellett, amit tanultál, s amiről meggyőződtél, hiszen tudod, kitől tanultad.(2 Tim 3,10-14).
 
Ezek a szavak nagyon aktuálisak ma is, főképpen papok számára, mert arra buzdítanak, hogy emeljék fel szavukat az ellen, hogy a híveket tévedésbe vezessék. Nem tapasztalunk ugyan fizikai üldöztetést, mint a diktatúra alatt, viszont tanúi vagyunk a keresztény értékek becsmérlésének, amely megnyilvánul úgy a magasabb mint az alacsonyabb beosztású köztisztviselők hozzáállásában az Egyházzal és annak tevékenységével szemben. Sok helyen korlátozva vannak a keresztény kezdeményezések, néhány helyen az egyházi iskolák küzdenek olyan problémákkal, hogy a szülők tudta nélkül naturális módon nyújtanak szexuális nevelést, ezen belül pedig semmi mást. Több kórházban megszüntették a kápolnákat, amelyek a betegeknek a kórházi ápolásuk ideje alatt alkalmat nyújtottak a szentmiséken és szentségimádásokon való részvételre, a kulturális emlékekre nyújtott támogatások elosztásakor mellőzik az Egyházat, stb. Elsősorban azonban egyes politikai pártok és mozgalomak olyan életértékeit és stílusát mutatják be a médiákon keresztül, amelyek nem egyeztethetők össze a keresztény életmóddal.
 
Testvéreim! Mindezekre részünkről nem elegendő csupán az ellen-argumentáció. Ezt alá kell támasztanunk a kegyelemmel, mert ez teszi azt hatékonnyá. Nem elégséges csupán az ima vagy önmegtagadás, bár ezek is nagyon szükségesek. Lényeges dologról van szó, amelyet Szent János apostol így fejez ki: „Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek”. (Jn 15,4-5).
 
A teológiában ismert fogalom az „ex opere operantis”.  Az Isten igéjének hatásos hirdetéséhez, a katekizáláshoz, imához, és részben a szentségek kiszolgálásához, valamint a szentségekhez való járuláshoz szükséges a benső életünk. A Krisztussal való bensőséges kapcsolatban igyekszünk élni. Közeleg a böjti időszak, amely különösképpen hív bennünket a kereszt közelébe, ahol megvalósult az emberiség megváltása. Mindnyájunké.  A keresztnek végtelen ereje van. Csak ezzel az erővel menthetjük meg korunkat, amely a liberalizmus nagy nyomása alatt áll. Ennek romboló hatását minden téren tapasztaljuk: a kultúrában, politikában, gazdaságban, az erkölcs terén, az emberek közötti kapcsolatokban, házasságban, az együttélés természetellenes gyakorlásában, a családokban, de még az Egyházban is.
 
Nem szabad rezignálnunk! Krisztus velünk van. Azonban a rosszat csak akkor győzzük le, ha Krisztusban maradunk. Ne feledkezzünk meg arról az evangéliumi történetről, amely Jézus szavaival végződik: „Ez a fajta (gonosz) nem megy ki másként, csak imádság és böjt hatására” (Mk 9,29). Mindnyájatokat őszinte szeretettel köszöntelek, és a Szentlélek kegyelmeit és világosságát kérem Nektek most, amikor döntést kell hoznunk a parlamenti választások alkalmából, az erény és a bűn, a jó és a rossz, az élet és a halál útkereszteződéseiben.
 
Atyai áldásommal Mons. Orosch János, nagyszombati érsek
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup napísal posolstvo k Pôstnemu obdobiu 2020

Ilustračná snímka. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY