Trnavský arcibiskup na Národnom pochode za život

TRNAVA/KOŠICE - V nedeľu 22. septembra dopoludnia boli slávené v rámci Národného pochodu za život v Košiciach v šestnástich kostoloch sväté omše, ktorým predsedali slovenskí biskupi. Trnavský arcibiskup Ján Orosch slávil slávnostnú bohoslužbu v uršulínskom Kostole sv. Michala archanjela spolu s kňazmi Trnavskej arcidiecézy.

Rektor kostola, ktorý je spolužiakom trnavského arcibiskupa Jána Oroscha z obdobia kňazskej formácie v seminári, ho na úvod srdečne privítal a vo svojom príhovore poukázal na spojitosť medzi Trnavou a Košicami, ktorá je zjavná už od sedemnásteho storočia. Pripomenul, že obe mestá spájajú svätí košickí mučeníci, ktorí v Košiciach pôsobili a ich relikvie sa nachádzajú v Trnave. Pripomenul tiež skutočnosť, že obe mestá boli už v sedemnástom storočí sídlom jezuitských univerzít a centrami vzdelanosti vtedajšieho Uhorska.
 
Trnavský arcibiskup nadviazal na myšlienku tejto jednoty, ktorá je aj v dnešných časoch veľmi potrebná. Poukázal na to, že často navonok negatívne vplyvy môžu byť pre nás užitočné. Také bolo aj zriadenie jediného seminára pre celé Slovensko totalitným režimom, ktoré malo aj priaznivý vplyv, pretože seminaristi sa všetci navzájom spoznali a tak vytvorili dlhotrvajúce priateľstvá.
 
Vo svojej homílii arcibiskup vyzdvihol potrebu, aby Cirkev v dnešných časoch vytrvalo bránila život od počatia až po prirodzenú smrť. Ilustroval to na príklade sv. Jána Krstiteľa, ktorý bol tak ako všetci chlapci ohrozený Herodesovým príkazom k vyvražďovaniu a podľa tradície ho jeho matka svätá Alžbeta skryla v útrobách skaly v mestečku Ain Karem, kde sa narodil. Zdôraznil, že Cirkev musí byť rovnako pevnou skalou, ktorá bude chrániť život voči snahám dnešných Herodesov.
Povzbudil veriacich, aby sa nenechali manipulovať homosexuálnou lobby, ktorá sa dnes presadzuje v masmédiách, pretože s takýmito problémami sa Cirkev borila už od svojho počiatku, ako v liturgii slova v druhom čítaní o tom hovoril sv. Pavol v Liste Rimanom:
A podobne aj muži zanechali prirodzený styk so ženou a zahoreli žiadostivosťou jeden k druhému: muži s mužmi páchali nehanebnosť. Tak si sami na sebe odniesli zaslúženú odplatu za svoje poblúdenie, ... Hoci dobre vedia o Božom ustanovení, že tí, čo robia také veci, zasluhujú si smrť, nielen že to sami robia, ale aj schvaľujú, keď to robia iní.
(Rim, 1- 27,32)
 
Veľké množstvo veriacich, najmä z Trnavskej arcidiecézy, ktorí sa na bohoslužbe zúčastnili, mohlo liturgiu sledovať aj na televíznych obrazovkách vo vedľajších častiach kostola a tiež vonku, pretože kvôli veľkej účasti sa nie všetci do chrámu vošli.
 
Peter Tollarovič
foto: Ondrej Šofranko
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup na Národnom pochode za život

Mons. Ján Orosch sa v homílii prihovoril domácim veriacim a pútnikom z Trnavskej arcidiecézy v preplnenom uršulínskom Kostole sv. Michala archanjela v Košiciach.

NOVINKY