Trnavskí bohoslovci prijali ministériá lektorátu a akolytátu

TRNAVA 8. mája 2021 - V piatok 7. mája v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža v Trnave slávili bohoslužbu slova a následne aj svätú omšu, pri ktorých trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch prijal medzi kandidátov diakonátu a kňazstva troch bohoslovcov a udelil ministérium lektorátu i akolytátu ďalším štyrom bohoslovcom, študujúcim a formujúcim sa za Trnavskú arcidiecézu.

Medzi kandidátov diakonátu a kňazstva boli v piatok 7. mája počas bohoslužby slova v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža v Trnave prijatí traja bohoslovci - Pavol Reisel, Peter Sklenár a Bartłomiej Raczyński - ktorí už onedlho príjmu posvätný rád diakonátu spolu s ďalším bohoslovcom, v súčasnosti študujúcim v Ríme. Za lektorov boli ustanovení bohoslovci Adrián Gál, Martin Szöllósi a Bartłomiej Raczyński, ktorý bol ustanovený aj za akolytu.
 
V Kňazskom seminári sv. Cyrila a Metoda v Bratislave sa ministéria zvyčajne udeľujú ešte v Pôstnom období pred odchodom na veľkonočné prázdniny, ale v tomto roku musela byť slávnosť odložená kvôli pandémii nového koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Keďže formácia seminaristov vzhľadom na tieto komplikácie ešte nemohla pokračovať v Bratislavskom kňazskom seminári, nakoniec sa slávnosť konala v arcibiskupskej Kaplnke povýšenia Svätého kríža v Trnave.
 
V homílii trnavský arcibiskup kandidátov ministéria lektorátu povzbudil k úcte k Božiemu slovu a k jeho ohlasovaniu predovšetkým príkladom vlastného života. Kandidátov ministéria akolytátu zasa  povzbudil k úcte k Eucharistii, ktorú budú z poverenia Cirkvi brať do rúk, aby ju prinášali chorým a nevládnym, a vyzval ich k odvahe v ich službe napr. podľa príkladu sv. Tarzícia. Po homíliách nasledovali modlitby, po ktorých kandidáti jednotlivo pristupovali k arcibiskupovi Oroschovi a kľačiac pred ním prijali z jeho rúk Sväté písmo a obetnú misku s hostiami.
 
Piatkovú slávnosť ukončili krátkym fototermínom kandidátov diakonátu a kňazstva, lektorov a akolytov spolu s trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom pred oltárom Kaplnky povýšenia Svätého kríža. Následne im trnavský arcibiskup Ján Orosch odovzdal dekréty o ich zaradení medzi kandidátov diakonátu a kňazstva a ustanovení do služieb, ako i malé praktické dary na pamiatku.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavskí bohoslovci prijali ministériá lektorátu a akolytátu

V piatok 7. mája 2021 trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch prijal medzi kandidátov diakonátu a kňazstva troch bohoslovcov a udelil ministérium akolytátu i lektorátu ďalším štyrom bohoslovcom študujúcim a formujúcim sa za Trnavskú arcidiecézu. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY