Trnavskej arcidiecéze pribudol v sobotu jeden novokňaz

TRNAVA 16. júna 2014 - V trnavskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa v sobotu 14. júna popoludní vysvätil arcibiskup Mons. Ján Orosch jedného diakona za kňaza pre službu v Trnavskej arcidiecéze. Na kňazskej vysviacke v Trnave sa zúčastnili veriaci a kňazi predovšetkým z blízkosti rodiska novokňaza, tiež emeritný arcibiskup Ján Sokol.

„V skutkoch apoštolov čítame: «Apoštoli odchádzali z veľrady natešení, že boli uznaní za hodných znášať potupu pre Ježišovo meno!» To bol znak ich apoštolskej zrelosti a bude, drahý brat, aj tvojím znakom pripravenosti nasledovať nášho Pána na Golgotu,“ uviedol kandidáta a prítomných veriacich do liturgie kňazskej vysviacky arcibiskup Orosch.
 
V homílii sa kazateľ zameral na vysvetlenie podstaty služby, ktorá čaká na novokňaza. Spomenul, že okrem radostných chvíľ ho budú čakať aj chvíle, kedy bude i na svojich pleciach cítiť obrovskú ťarchu, ktorá však bude príjemným jarmom, ak svoj život bude naplno zverovať do rúk svojho Majstra. Kňaz musí byť vo svojej službe zodpovedným mužom, aby náuka, ktorú bude podávať Božiemu ľudu, bola vždy Kristovou náukou. Túto musí potvrdzovať svojím osobným životom vernosti. „Tento brat po zrelom uvážení má byť vysvätený za kňaza, aby slúžil Kristovi Učiteľovi, Kňazovi a Pastierovi. Touto službou sa buduje jeho tajomné telo, Cirkev, a rastie na Boží ľud a na svätý chrám,“ zakončil svoj príhovor trnavský arcibiskup.
 
Počas vkladania rúk a konsekračnej modlitby, ktorou sa kandidát stal kňazom, sa okolo svätiteľa zhromaždili všetci prítomní kňazi. I týmto spôsobom poukázali na dôležitosť kňazskej jednoty spolu so svojím biskupom. Trnavský arcibiskup v závere slávnosti nasmeroval do kňazských radov aj slovné povzbudenie, aby novokňaza s radosťou prijali medzi seba a boli mu potrebnou oporou. V priestoroch veľkej jedálne arcibiskupského úradu pokračovala slávnosť malým agapé, na ktorom si novokňaz uctil svojich hostí.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavskej arcidiecéze pribudol v sobotu jeden novokňaz

Svätiteľ Mons. Ján Orosch vkladá ruky na hlavu kandidáta kňazstva. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY