Trnavská charita počas Noci vonku umožní ľuďom prespať na ulici

TRNAVA 25. októbra 2022 - Aké to je prespávať na ulici, navyše v čase začínajúcej jesene, keď sa nočné teploty približujú k nule? Túto skúsenosť si môže verejnosť odniesť z podujatia Noc vonku, ktoré organizuje Trnavská arcidiecézna charita v stredu 26. októbra o 17:00.

Charita chce takto priblížiť verejnosti život ľudí bez domova. Ako sa na ulicu dostali? Dá sa v takýchto podmienkach dlhodobo fungovať? A aká náročná je cesta z ulice? Na tieto a ďalšie otázky odpovedia v krátkych diskusiách priamo pred budovou charity na Hlavnej 43 v Trnave jej zamestnanci, ktorí s ľuďmi bez domova pracujú. Verejnosť zároveň spozná príbehy viacerých klientov, napríklad aj Petra, seniora, ktorý nemá bývanie a chladným uliciam sa často vyhýba tak, že cestuje po Slovensku vlakom.
 
Pred budovou charity budú zároveň pripravené ležoviská, podobné tým, na ktorých prespávajú núdzni ľudia. Záujemcovia si na ne môžu ľahnúť a precítiť tento pocit. Tí najodvážnejší môžu na trnavskej pešej zóne stráviť stredajšiu noc spolu s nahlásenými ľuďmi. Jedným z tých, ktorí tak urobia, bude aj Patrik Bellay, sociálny pracovník arcidiecéznej charity. „Veríme, že ľuďom takáto tvrdá skúsenosť odpovie na viacero otázok. Napríklad, či sa dá po takto strávenej noci vstať, kráčať do práce a odviesť v nej požadovaný výkon,“ vysvetľuje.
 
Trnavská arcidiecézna charita zapojila do Noci vonku aj študentov vysokých škôl, ktorí ponúknu hosťom podujatia vlastnoručne pripravenú kapustnicu. Študenti zároveň pre charitu zorganizovali zbierku oblečenia a trvanlivých potravín. Do nej sa môžu zapojiť aj ostatní ľudia a priniesť tieto potreby v stredu priamo na podujatie.
 
V Trnave na ulici žije asi tristo ľudí bez domova. Do nízkoprahového centra Trnavskej arcidiecéznej charity ich denne prichádza asi päťdesiat. Dostanú tu raňajky, čisté oblečenie a majú možnosť poradiť sa so sociálnym pracovníkom. Charita zároveň rozbieha nový projekt zameraný na uplatnenie týchto ľudí na pracovnom trhu.
 
Čím prispieť do zbierky
 
„Chcete podporiť zbierku oblečenia a trvanlivých potravín? Prosím, prineste len veci, ktoré charita využije pre klientov, ľudí bez domova.  Z oblečenia sú to dámske a pánske zimné bundy, tričká, nohavice, tepláky, mikiny, teplé topánky a tenisky. Zo spodnej bielizne trenírky a tielka, ďalej ponožky, čiapky, deky, spacie vaky a ruksaky. Vhodnými trvanlivými potravinami sú napríklad konzervy s mäsom či rybami, cestoviny, instantné polievky, džemy, sirupy, čaje a kávu,“ uviedla Darina Kukuľová - Kvetanová.
 
TO ABU informovala Darina Kukuľová - Kvetanová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská charita počas Noci vonku umožní ľuďom prespať na ulici

Ilustračná snímka. (Foto: Archív Trnavskej arcidiecéznej charity)

NOVINKY