Trnavská arcidiecézna charita pozýva v sobotu na Deň ukrajinskej kuchyne

TRNAVA 8. augusta 2022 - Palacinky plnené mletým mäsom, polievku Okrošku pripravenú z alkoholického nápoja a ďalších viac ako dvadsať sladkých a slaných špecialít môže verejnosť ochutnať v komunitnej kaviarni Trnavskej arcidiecéznej charity už túto sobotu. Uskutoční sa v nej Deň ukrajinskej kuchyne.

Cviklový šalát, kapustové listy plnené mäsom, cestoviny plnené zemiakmi či tvarohom, tradičné koláče aj tortu. To všetko pre Trnavčanov pripravia Ukrajinci, ktorí našli dočasné útočisko na Slovensku a sú za to vďační. Trnavská arcidiecézna charita sa im venuje v Centre podpory a v rámci jeho činnosti prináša aj podujatie Deň ukrajinskej kuchyne.
 
Do charitnej kaviarne na Hlavnej 43 môže verejnosť prichádzať počas celého dňa od 9. do 18. hodiny a vybrať si z ponuky jedál. Súčasťou podujatia bude vystúpenie ukrajinských speváčok a recitácie ukrajinských detí. O 13. hodine prítomní ľudia odspievajú pred budovou charity pieseň Červená kalina, ktorá sa stala hymnou posledných dní, nielen vo vojnou zmietanej Ukrajine, ale na celom svete.
 
Podujatie má dobročinnú myšlienku. Návštevníci za jedlo zaplatia dobrovoľným príspevkom, za ktorý Charita zakúpi školské pomôcky pre rodiny v núdzi. Už 13 rokov totiž organizuje celoslovenskú Zbierku školských pomôcok, ktorá trvá do 15. septembra. Trnavská arcidiecézna charita poskytla od otvorenia Centra podpory materiálnu pomoc takmer 1000 ľuďom, viac ako 100 ľuďom pomohla sociálnym poradenstvom.
 
Mnohí Ukrajinci prichádzajú do centra opakovane, zamestnanci charity im asistujú pri riešení zdravotných problémov, pri hľadaní zamestnania, pri vybavení školy pre deti a pri riešení ďalších, náhlych situácií, v ktorých sa ocitnú. Slovenská katolícka charita zriaďuje na Slovensku celkovo 25 centier podpory a je tak lídrom pomoci Ukrajincom, ktorí ušli na Slovensko po vypuknutí vojny.
 
TO ABU informovala Darina Kukuľová - Kvetanová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecézna charita pozýva v sobotu na Deň ukrajinskej kuchyne

Ilustračná snímka. (Foto: Archív TACH)

NOVINKY