Trnavská arcidiecéza vzdala hold svojmu hlavnému patrónovi

TRNAVA 27. júna 2016 - V piatok 24. júna v skorých ranných hodinách v Katedrále sv. Jána Krstiteľa trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol, generálny vikár Mons. Pavčír, aulisti Arcibiskupského úradu, dekani, zástupcovia jednotlivých rehoľných spoločenstiev spolu s ďalšími kňazmi a veľkým množstvom veriacich našej arcidiecézy oslávili Narodenie Jána Krstiteľa.

Nie je bežné, že arcidiecéza slávi svojho patróna súčasne s meninami svojho pastiera - ordinára, pripomenula spoločenstvu zástupkyňa katedrálneho spoločenstva, preto mala slávnosť obzvlášť sviatočnú atmosféru. Ján Krstiteľ je spolu s Preblahoslavenou Pannou Máriou jediným svätým, ktorého narodenie si Cirkev odpradávna pripomína. Tradícia cirkevných otcov hovorí, že počas návštevy Panny Márie u Alžbety „keď sa dieťa v Alžbetinom lone zachvelo a naplnil ju Duch Svätý“ (Lk 1, 45), bol Ján Krstiteľ zbavený dedičného hriechu (sv. Augustín) a preto si pripomíname jeho pozemské narodenie.
 
Arcibiskup vo svojej homílii už v úvode vyzdvihol Jána Krstiteľa ako toho, ktorého označujeme za predchodcu Ježiša Krista. Príklady takéhoto predchádzania vidíme aj v prírode, keď najprv vychádza ranná zora a až potom vyjde slnko. „I v Tatrách sú určité úseky, ktoré možno prechádzať iba so sprievodcom ukazujúcim tú správnu cestu.“ Ďalej objasnil význam rôznych biblických reálií, akým je napr. rozviazanie remienka na obuvi, ako veľa to znamená na blízkom východe, vyzuť topánky a umyť nohy. V závere veriacich povzbudil, že príklad hlavného patróna arcidiecézy je aktuálny pre všetkých. Po Eucharistickej hostine arcibiskupovi k jeho meninám zagratulovala zástupkyňa veriacich Renáta Koláriková. Po nej za všetkých kňazov arcidiecézy arcibiskupovi srdečne a úprimne zablahoželal kancelár arcibiskupskej kúrie Dušan Kolenčík. V gratulácii ocenil otcovský prístup trnavského arcipastiera, ktorý je nielen milosrdný, ale i spravodlivý ako skutočný otec.
 
Po skončení liturgickej slávnosti sa pre zúčastnených kňazov a veriacich konalo priateľské agapé v priestoroch veľkej jedálne ABÚ. I tu sa arcibiskup prihovoril spoločenstvu a vysvetlil jednotlivé obrazy zobrazujúce výjavy zo života Jána Krstiteľa, ktoré zdobia katedrálny chrám. Pre zúčastnených boli domácimi rehoľnými sestrami pripravené chutné raňajky. Na stretnutí vládla bratská a priateľská atmosféra. Slávnosť Narodenia Jána Krstiteľa pokračovala nedeľným dopoludňajším liturgickým slávením, na ktorej sa zúčastnili všetci už v úvode menovaní. Svätá omša bola vysielaná i v priamom prenose RTVS.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza vzdala hold svojmu hlavnému patrónovi

Po skončení liturgickej slávnosti sa pre zúčastnených kňazov a veriacich konalo priateľské agapé - raňajky v priestoroch veľkej jedálne ABÚ. (foto: Peter Tollarovič, Lukáš Grinaj)

NOVINKY