Trnavská arcidiecéza sa opäť zapojí do aktivity „Červená streda“

TRNAVA 21. novembra 2021 - Červená streda je deň, keď sa rôzne verejné objekty na celom svete vysvietia na červeno: britský parlament, rímske Koloseum, socha Krista v Rio de Janeiro, kostoly, katedrály, či monumenty po celom svete. Ľudia na všetkých kontinentoch sa spájajú v modlitbe a symbolom červenej farby - farby mučeníkov - poukazujú na nespravodlivosť, ktorá sa deje na veriacich na celom svete. I v tomto roku sa Trnavská arcidiecéza spolu s mestom Trnava zapojí do tohto podujatia. Červená streda sa tento rok uskutoční 24. novembra.

 
Až 300 miliónov kresťanov na svete trpí pre svoju vieru
 
Úroveň prenasledovania a utláčania kresťanov dnes vo viacerých častiach sveta dosahuje úroveň genocídy. Napriek faktu, že kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou na svete, sa o tejto skutočnosti hovorí málo, alebo vôbec. V skutočnosti až každý 7. kresťan žije v krajine, kde čelí útlaku pre svoje náboženstvo.
 
Prenasledovanie kresťanov má mnoho podôb
 
V krajinách, kde sú kresťania menšinou, je sloboda vierovyznania často len vetou na papieri. Zažívajú obmedzenia, nespravodlivosť, diskrimináciu v práci, či v škole a rôzne hrozby tam, kde žijú.
 
Kvôli svojej náboženskej príslušnosti zažívajú tiež nesmiernu núdzu a existenčnú krízu. V subsaharskej Afrike čelia ekonomickému znevýhodňovaniu a vyhladovaniu, ale i priamym útokom a únosom. Militantné skupiny ich nútia k úteku a často neumožňujú ani prístup humanitárnej pomoci. V Južnej Amerike sú vypaľované kostoly i celé obydlia.
 
V Severnej Kórei, kde neuznávajú žiadne základné ľudské práva, sa osobitne tvrdo zaobchádza s kresťanmi. Čína svojich občanov hromadne sleduje pomocou umelej inteligencie a podľa toho odmeňuje či trestá ich správanie - kresťanstvo je neprípustné.
 
V týchto častiach sveta výraznejšie trpia ženy a dievčatá, ktoré vyznávajú „nesprávne náboženstvo“ a sú unášané, znásilňované a nútené k násilnej konverzii. Stávajú sa otrokyňami - sexuálnymi pracovníčkami a manuálnymi robotníčkami.
 
Každý deň zomrie kvôli svojej viere až 11 kresťanov
 
Toto číslo je v niektoré roky radikálne vyššie - napríklad ak prebieha násilná občianska vojna či cielené plienenie, kedy ich zomierajú desaťtisíce. Mnohí kresťania položia život v snahe zachrániť iných - keď strážia kostoly pred teroristami, či chránia svoje rodiny.
 
Bohužiaľ, v niektorých krajinách sú bežné priame útoky extrémistov na kresťanské komunity. Situácia sa nezlepšuje. Štatistiky nadácie ACN ukazujú, že až 70 % nábožensky motivovaných útokov je namierených proti kresťanom.
 
Autoritársky režim, islamský extrémizmus aj etnický nacionalizmus
 
Tieto fenomény spôsobujú útlak kresťanov prevažne v Afrike a v krajinách Blízkeho východu. Dnes, v čase globálnej pandémie koronavírusu sú v krajinách ako napríklad Pakistan, India, Sýria, Irak, či Burkina Faso, Južný Sudán, alebo Mali diskriminovaní ešte viac. Tvoria totiž najchudobnejšiu vrstvu obyvateľstva. S príchodom opatrení stratili aj to málo, čo mali - aspoň nejakú prácu a spôsob obživy.
 
Stav náboženskej slobody vo svete
 
Správa o stave náboženskej slobody vo svete 2021 (Religious Freedom in the World Report), ktorú vypracovala pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi, konštatuje, že sa v každej tretej krajine sveta objavujú závažné porušenia práva na náboženskú slobodu.
 
Správa analyzuje, do akej miery sa základné ľudské právo na náboženskú slobodu rešpektuje vo všetkých 196 krajinách sveta, a to vo vzťahu k všetkým náboženstvám a náboženským smerom.
 
Podľa tejto správy, ktorú nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi predstavila 28. apríla 2021, nebolo toto základné ľudské právo v období rokov 2018 - 2020 rešpektované v 62 krajinách zo 196 krajín sveta, čo zodpovedá 31,6 %.
 
Rozsvieťme chrámy a stavby na Slovensku
 
Aj na Slovensku sa v minulých rokoch rozžiarili červenou farbou objekty národného i lokálneho významu. Kurzorom rozsvietite budovy načerveno. Skúste to aj naživo - zapojte sa 24. novembra a dajte nám vedieť o svojej aktivite na info@acn-slovensko.org.
 
Ako sa zapojiť?
 
Červená streda sa tento rok uskutoční 24. novembra. Jej zmyslom je pripomínať si tých, ktorí sú vo svete prenasledovaní pre svoje náboženské presvedčenie. Znakom tejto iniciatívy je rozsvietené červené svetlo symbolizujúce krv trpiacich pre vieru.
 
Zapojiť sa môžete ako jednotlivec, rodina, spoločenstvo, farnosť i obec, napríklad týmito spôsobmi:
  • nasvietiť červeným svetlom kostol, významnú budovu, stavbu či pamätník vo vašej obci
  • usporiadať spoločnú liturgiu či modlitbové stretnutie s úmyslom za prenasledovaných
  • súkromne sa pomodliť za prenasledovaných
  • zdieľať informácie o Červenej strede na sociálnych sieťach s hashtagmi #cervenastreda #redwednesday
  • pripojiť sa k aktivitám mladých ľudí zo Spišskej diecézy v iniciatíve Mladí prenasledovaným
 
Červená je farba mučeníkov. Na Červenú stredu si celý svet pripomína ľudí, ktorí sú prenasledovaní pre vieru. Chceme, aby aj Slovensko bolo krajinou, ktorej záleží na dôstojnosti každého človeka a aby sa aj u nás rozšírilo povedomie o skutočnom utrpení mnohých nevinných ľudí.
 
 
Zdroj: acnslovensko.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza sa opäť zapojí do aktivity „Červená streda“

Ilustračná snímka. (Foto: Lukáš Blažo)

NOVINKY