Trnavská arcidiecéza oslávila svojho patróna

V pondelok 24. júna dopoludnia oslávili veriaci Trnavskej arcidiecézy spolu s apoštolským administrátorom "sede vacante" Jánom Oroschom, emeritným arcibiskupom a kňazmi slávnosť Narodenia sv. Jána Krstiteľa, ktorý je patrónom arcidiecézy a jeho meno nosí aj matka všetkých kostolov v diecéze - katedrálny chrám.

Slávnosť sa niesla v rodinnom duchu. Narodenie každého dieťaťa je totiž dôvodom radosti v rodine. Cirkev slávi narodeniny iba u troch osôb v dejinách spásy a to Narodenie Spasiteľa Ježiša Krista, narodenie jeho Matky, Panny Márie a nakoniec narodenie proroka, ktorý bol poslaný, aby pripravil cestu Pánovi, sv. Jána Krstiteľa.
Prítomní sa poďakovali Bohu za tento obrovský dar Trnavskej arcidiecéze, ktorým sv. Ján Krstiteľ je.
 
Apoštolský administrátor "sede vacante" Ján Orosch vo svojej homílii vyzdvihol veľkosť patróna Trnavskej arcidiecézy citujúc slová Spasiteľa Ježiša Krista, ktorý na margo  tohto svätca povedal, že "sa nenarodil zo ženy väčší človek, ako bol Ján Krstiteľ".
Ak listujeme vo Svätom písme, prídeme pri zmienke o tomto svätcovi k slovu, ktoré ho najviac charakterizuje - SVEDECTVO.
 
"V prvom rade je to svedectvo Jánových rodičov. Svätý Lukáš nám opisuje Jánových rodičov, že boli obaja spravodliví pred Bohom a sväto žili podľa Božieho zákona a jeho prikázaní. Toto svedectvo Zachariáša a Alžbety bolo jedným zo základov svedectva samotného Jána." V dnešnej dobe však, bohužiaľ, chýba v rodinách tento prirodzený základ - svedectvo rodičov. Mnohí sú takými rodičmi, ktorí by najradšej preniesli zodpovednosť za výchovu svojich detí na niekoho iného... na učiteľov, kňazov, biskupov, pápeža, i na samotného Pána Boha. Keď ich deti idú po zlej ceste, sú schopní striasť zo seba akúkoľvek zodpovednosť za vlastné rodičovské zlyhanie. "Svedectvo rodičov je však nenahraditeľným základom výchovy ich detí."
 
"Druhým svedectvom je samotné svedectvo Jána Krstiteľa. Ján svojím životom, účinkovaním a smrťou bol mimoriadnym svedkom pravdy o Ježišovi Kristovi a pravdy Ježiša Krista."
"Svedčiť o Kristovi, bratia a sestry", pripomenul apoštolský administrátor, "to nebola iba úloha Jána Krstiteľa, lež je to úloha každého, kto v neho uveril, bol pokrstený a hlási sa k nemu". Tento svet potrebuje svedectvo pravej viery, nefalšovaného kresťanstva a čistého náboženstva. Už len tým, že v niečom sa náš život odlišuje od života iných, že je plnší a zodpovednejší, plníme úlohu svedkov Ježiša Krista. "I Ján mnoho rokov nič nehovoril, iba sa snažil o dokonalý život a už svedčil o Kristovi. Prostredie veľmi rýchlo príde na to, akého sme zmýšľania", dodal biskup Orosch.
 
Svoju homíliu zakončil apoštolský administrátor výzvou k svedectvu života: "Áno. K zodpovednému kresťanskému životu musíme v mene svedectva pridať i vhodne povedané vyznanie svojej viery. Nemôžeme byť iba mlčanlivými múrmi katedrál, ale hovoriacimi svedkami Evanjelia".
 
Po homílii pokračovala svätá omša tradičným spôsobom, na jej záver zablahoželali zástupcovia kňazov a veriacich otcovi biskupovi Jánovi Oroschovi k jeho meninám.
Po skončení slávnostnej svätej omše sa kňazi stretli so svojím biskupom v priestoroch Arcibiskupského úradu, kde zotrvali v bratských rozhovoroch.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza oslávila svojho patróna

Srdce arcidiecézy - katedrálny Chrám svätého Jána Krstiteľa v Trnave (bývalý tzv. univerzitný kostol).

NOVINKY