Trnavská arcidiecéza má prvých dvoch trvalých diakonov

TRNAVA/ KOMÁRNO/ PIEŠŤANY 15. novembra 2016 - Počas uplynulých dvoch víkendov boli pre duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze vysvätení dvaja trvalí diakoni. V sobotu 5. novembra prijal posvätný rád diakonátu dlhoročný katechéta Csaba Olgyay vo farskom Kostole sv. Ondreja v Komárne a v sobotu 12. novembra sa podobná udalosť odohrala vo farskom Kostole sv. Cyrila a Metoda v Piešťanoch. Posvätný rád diakonátu tam prijal terciár premonštrátskeho rádu Pius Ján Rajčany.

V úvode svätej omše v Komárne pozdravil veriacich, prítomných na vysviacke, biskupský vikár a komárňanský dekan Róbert Kiss. Vo svojom príhovore poprial kandidátovi s jeho rodinou Božie požehnanie, aby tak služba nového trvalého diakona Trnavskej arcidiecézy bola na slávu Bohu a na spásu ľuďom. Trnavský arcibiskup Ján Orosch vo svojej homílii vyzdvihol zasa jeho doterajšie zásluhy a životné dielo. Osobne vydal svedectvo o tom, že aj počas prenasledovania a zosmiešňovania bol verný a horlil  pre Božie veci. Tento skromný a tichý muž je súci na túto službu a svojím správaním môže byť vzorom aj pre mnohých kňazov.
 
Na vysviacke sa zúčastnilo na čele s dunajskostredským dekanom Mons. Ladislavom Jánom Szakálom približne 35 kňazov. Zúčastnili sa aj členovia Komunity Emanuel zo Slovenska a Čiech, nakoľko Csaba spolu zo svojou manželkou sú jej členmi. Trvalého novodiakona Csabu Olgyaya poveril trnavský arcibiskup Ján Orosch vykonávaním diakonskej služby vo farnosti Dunajská Streda.
 
Vo farskom Kostole sv. Cyrila a Metoda v Piešťanoch sa o týždeň neskôr zopakovala tá istá, svojím významom výnimočná udalosť pre celú Trnavskú arcidiecézu. Na slávnostnej svätej omši, počas ktorej prijal posvätný rád diakonátu terciár premonštrátskeho rádu Pius Ján Rajčany, sa zúčastnili aj dvaja trvalí diakoni - Štefan Suchanovský z Bratislavskej arcidiecézy a Dezider Szabó z Banskobystrickej diecézy. Medzi hosťami bol i zástupca Kanonie premonštrátov v Českej republike a rehoľné sestry premonštrátky.
 
Svätiteľ - trnavský arcibiskup Ján Orosch vo svojej homílii spomenul dôležitý fakt, že trvalý diakon má prinášať a ohlasovať Ježiša Krista veriacim, ale hlavne má svojou službou prehlbovať lásku a príklad aj vo svojej vlastnej rodine. Nového trvalého diakona Pia Jána Rajčanyho poveril trnavský arcibiskup Ján Orosch vykonávaním diakonskej služby vo farnosti sv. Mikuláša v Trnave.
 
TO ABU informovali Róbert Kiss a Stanislav Žlnay
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza má prvých dvoch trvalých diakonov

Počas uplynulých dvoch víkendov boli pre duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze vysvätení dvaja trvalí diakoni. (foto: Szalaiová Erika a archív diakona Rajčanyho)

NOVINKY