Trnavská arcidiecéza je bohatšia o jedného kňaza a dvoch diakonov

TRNAVA 11. júna 2016 - V katedrálnom Chráme svätého Jána Krstiteľa dnes popoludní trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vysvätil jedného kňaza a dvoch diakonov pre duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze.

Kňazom sa stal Štefan Gago z Lipovej. Posvätný rád diakonátu prijali Lukáš Blažo z farnosti Horné Orešany a Ladislav Mišura z farnosti Považany. Celý obrad kňazskej a diakonskej vysviacky sa niesol v hlbokej duchovnej a sústredene prežívanej atmosfére, ktorú umocňoval aj spev zboru na chóre katedrály.
 
Po predstavení kandidátov diakonátu a kňazstva, zo strany rektora Kňazského seminára v Bratislave Daniela Ižolda, sa ku všetkým trom spoločne prihovoril trnavský arcibiskup Ján Orosch. V homílii vyjadril vďačnosť za to, že aj dnes sa mladý človek chce vzdať všetkého a úplne sa zasvätiť Bohu. Novým služobníkom Cirkvi pripomenul dva body, ktoré sú potrebné na prijatie vysviacky – byť normálnym zdravým mužom a byť pokrstený. Zdôraznil im, že kňaz alebo diakon sa nesmie nechať oplakávať veriacimi, ale musí pestovať čnosť zmužilosti a byť tak presvedčivým svedkom Kristovho evanjelia medzi nimi.
 
Na záver slávnosti sa vysvätení služobníci Cirkvi poďakovali svojmu svätiteľovi za dôveru a tiež za jeho osobný príklad milosrdnej lásky. Potom sa poďakovali i predstaveným seminára a rodičom, ktorým vďačia za formáciu a za výchovu. Po slovách vďaky si trnavský arcibiskup pokľakol pred vysväteným kňazom, aby z jeho rúk prijal novokňazské požehnanie. Apoštolské požehnanie arcibiskupa Oroscha zavŕšilo bohoslužbu. Nasledovali pápežská a chrámová hymna, ktoré preplnená katedrála zaspievala zborovo. Po skončení slávnosti mohli hostia pogratulovať novým služobníkom Cirkvi k prijatej vysviacke v priestoroch Trnavského arcibiskupského úradu.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza je bohatšia o jedného kňaza a dvoch diakonov

V sobotu 11. júna 2016 bola v trnavskej katedrále slávená svätá omša, počas ktorej sa stal kňazom Štefan Gago z Lipovej a posvätný rád diakonátu prijali Lukáš Blažo z farnosti Horné Orešany s Ladislavom Mišurom z farnosti Považany. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY