Trnavská arcidiecéza bude oslavovať svojho hlavného patróna

TRNAVA 23. júna 2014 - V utorok 24. júna bude Trnavská arcidiecéza sláviť slávnosť Narodenia sv. Jána Krstiteľa. Titulom trnavskej katedrály a zároveň hlavným patrónom arcidiecézy je práve sv. Ján Krstiteľ.

Pri tejto príležitosti bude v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa celebrovaná slávnostná svätá omša. Jej začiatok je stanovený na 9.30 hodinu. Hlavným celebrantom bude trnavský arcibiskup Ján Orosch, spolu s ním bude koncelebrovať asi stovka kňazov, diecéznych i rehoľných, pôsobiacich na území Trnavskej arcidiecézy. Na svätú omšu sú pozvaní i všetci veriaci tejto arcidiecézy, ako i ľudia dobrej vôle. Po svätej omši sa kňazi so svojím arcibiskupom stretnú v priestoroch Arcibiskupského úradu, kde si o 11.00 hodine v sále Marianum vypočujú koncert speváckeho zboru Chorus Salvatoris. Ten istý koncert si bude môcť vypočuť i široká verejnosť (vstup je voľný) v sále Marianum, ale večer o 19.30 hodine. Slávnostný Kňazský deň nakoniec zakončia malým občerstvením v priestoroch veľkej jedálne Arcibiskupského úradu.
 
--------------------------
Na slávnosť hlavného patróna arcidiecézy a titulu katedrálneho chrámu pozval arcibiskup Ján Orosch kňazov Trnavskej arcidiecézy osobitným listom. Prinášame ho v plnom znení:
 
 
V Trnave 13. júna 2014
 
Milovaní bratia v biskupskej, kňazskej a diakonskej službe,
 
pripravujeme sa na slávenie patróna našej Trnavskej arcidiecézy sv. Jána Krstiteľa.
Keď o sv. Jánovi Krstiteľovi uvažujem, myslím na jednu jeho základnú črtu. Stál na vrchole svojej popularity, keď „Židia v Jeruzaleme poslali k nemu kňazov a levitov, aby sa ho spýtali: «Kto si ty?» On vyznal a nič nezaprel: «Ja nie som Mesiáš.» «Čo teda,» pýtali sa ho, «si Eliáš?» Povedal: «Nie som.» «Si prorok?» Odpovedal: «Nie.» Vraveli mu teda: «Kto si? Aby sme mohli dať odpoveď tým, čo nás poslali. Čo hovoríš o sebe?» Povedal: «Ja som hlas volajúceho na púšti: Vyrovnajte cestu Pánovi... On prichádza po mne a ja nie som hoden rozviazať mu remienok na obuvi.»“ (Jn 1,19-27)
 
Obdivujeme Jánovu pokoru. Niekedy nás chce popularita oklamať. Najmä, keď máme pred sebou zástupy. Vtedy si uvedomme, že tam stojíme v roli sv. Jána Krstiteľa a pripravujeme si srdcia na prijatie Krista. Svoju rolu splníme len vtedy, keď budeme nasledovať sv. Jána aj v jeho príprave na púšti.
 
Koncil učí, „že Bohu, ktorý dáva zjavenie, treba preukazovať poslušnosť viery. Touto krátkou, ale obsažnou vetou sa poukazuje na jednu zo základných kresťanských právd. Hovorí sa v nej predovšetkým to, že viera je poslušnou odpoveďou Bohu. To ale vyžaduje, aby bol uznaný vo svojom božstve, vo svojej nadprirodzenosti a vrcholnej slobode. Boh, ktorý sa dáva poznať v autorite svojej absolútnej nadprirodzenosti, prináša so sebou aj vierohodnosť zjavených právd. Vierou človek prejavuje svoj súhlas s týmto Božím svedectvom.“ (Fides et Ratio)
 
Tak ako sv. Ján bol úplne slobodným vo výroku o remienku na obuvi, aj my v uplatnení slobody prijímame Božie slovo, a nepovažujeme sa za oprávnených meniť ho. Božie slovo prijímame tak, ako ho on dal Cirkvi a skrze Cirkev. Len tak sme jeho služobníci.
 
Milí bratia, srdečne vás všetkých pozývam v utorok 24. júna na spoločné slávenie Eucharistie do Katedrály sv. Jána Krstiteľa. Teší sa na bratské stretnutie a s láskou vás žehná
 
Váš + Ján Orosch
--------------------------
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza bude oslavovať svojho hlavného patróna

Ilustračné foto - Katedrála sv. Jána Krstiteľa. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY