Trnavčania spomínali na blahoslaveného Jána Pavla II.

Spomienkové stretnutie pri soche blahoslaveného pápeža Jána Pavla II. pri príležitosti výročia jeho narodenia sa v pondelok 20. mája konalo v Trnave pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa. Poslanec VÚC Bohumil Chmelík pripomenul, že v septembri uplynie desať rokov odvtedy, čo Ján Pavol II. navštívil trnavskú katedrálu.

Výnimočný vzťah Jána Pavla II. k vierozvestcom Cyrilovi a Metodovi dokumentoval citátmi z jeho kázní a príhovorov k Slovákom kňaz a šéfredaktor Duchovného pastiera Daniel Dian. Ich duchovný odkaz pápež podľa Diana pripomínal pri každej z troch návštev Slovenska a na každom mieste, ktoré tu navštívil. V závere spomienky položili veniec k soche Jána Pavla II. podpredseda KDH a poslanec Július Brocka, poslanec a predseda KR KDH v Trnave NR SR Alojz Přidal a a bývalý primátor Trnavy Štefan Bošnák, ktorý Sv. Otca v mene všetkých Trnavčanov v Trnave vítal.
 
Pápež Ján Pavol II. navštívil Trnavu pri svojej poslednej návšteve Slovenska v septembri 2003. V Katedrále sv. Jána Krstiteľa sa modlil pri obraze Panny Márie Trnavskej. Túto udalosť od roku 2005 pripomína pred katedrálou jeho socha z autorskej dielne Antona Gábrika.
 
Ján Pavol II. sa narodil 18. mája 1920 ako Karol Wojtyla vo Wadowiciach v Poľsku. Za kňaza bol vysvätený 1. novembra 1946. V roku 1958 bol vymenovaný za pomocného biskupa v Krakove a o päť rokov neskôr sa stal krakovským arcibiskupom - metropolitom. 29. mája 1967 ho pápež Pavol VI. vymenoval za kardinála. Za pápeža ho kardináli zvolili 16. októbra 1978, ako 265. pápeža v dejinách cirkvi. Ján Pavol II. bol veľkým "cestovateľom" na pápežskom stolci. Jeho pastoračné cesty do množstva krajín na všetkých kontinentoch sa stali pre neho symbolické. Slovensko navštívil trikrát - v rokoch 1990, 1995 a v septembri 2003. V posledných rokoch života ho oslabovala Parkinsonova choroba a pokročilý vek. Koncom januára 2005 pápeža hospitalizovali pre chrípku a problémy s dýchaním. Na konci marca sa jeho stav rapídne zhoršil. Svätý Otec zomrel 2. apríla vo Vatikáne. Jeho nástupca Benedikt XVI. ho vyhlásil za blahoslaveného.
 
zdroj: SITA
foto: www.kdh.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavčania spomínali na blahoslaveného Jána Pavla II.

Ľudia si pripomenuli bl. Jána Pavla II. pri jeho soche pred trnavskou Katedrálou sv. Jána Krstiteľa.

NOVINKY