Transparent evokoval reálny satanistický podtext pochodu

PIEŠŤANY 17. decembra 2018 - V sobotu 15. decembra sa v Piešťanoch uskutočnil pochod čertov, na ktorý prišli tisíce ľudí. Účastníci pochodu niesli aj transparent s nápisom: “Nech peklo vládne tomuto mestu! Spolu to dokážeme. Satan”. Podľa viacerých reakcií na sociálnych sieťach išlo o verejnú propagáciu diabla. K podujatiu zaujal stanovisko aj trnavský arcibiskup.

Ani protestné petície občanov nepomohli a nepohli primátorom, aby zastavil druhý ročník kontroverzného pochodu čertov v Piešťanoch. To, že nešlo o žiaden insitný folkloristický festival dokazuje aj skutočnosť, že masky a transparenty evokovali reálny satanistický podtext. Obzvlášť transparent, na ktorom sa písalo: “Nech peklo zavládne tomuto mestu! Spolu to dokážeme! Satan.”
 
"Pochody krampusov, ktoré sa za posledné roky objavujú vo viacerých mestách Slovenska je inovovaná a čisto komerčná záležitosť, ktorá je však samozrejme úplne vytrhnutá z jej podstaty alpskej tradície, kde krampus symbolizoval tmu, zlo a preto bol spútaný reťazou, mohol „vládnuť“ na svete len do Vianoc - potom prišlo na svet „dobro“ Boží syn a vláda noci, zla sa skončila, povedala pre pnky.sk na margo pochodu v Piešťanoch historička a etnologička Katarína Nádaská.
 
Tento pochod sa dostal do jasného rozporu s tvrdením slovenskej ústavy o cyrilometodskom dedičstve, na ktoré sme hrdí a ktoré je stavebným prvkom našej štátnosti. To, že sa tento pochod organizoval tesne pred jedným z najvýznamnejších sviatkov kresťanov na svete, poukazuje na to, že jeho cieľom bolo provokovať a urážať.
 
Ľudia majú o podujatie záujem, vyvolané konflikty pomáhajú propagácii, tak prečo na tom nezarobiť, hovoria si zrejme usporiadatelia. Čo na tom, že od pôvodnej tradície to má všetko ďaleko, veď žijeme vo svete konzumu, zážitkov a užívania si. Hovorí sa o tolerancii, ústretovosti, pochopení, či o tom, že treba žiť a nechať žiť. Veľkou škodou však je, že sa to vyžaduje len od tých, ktorí sa s týmto podujatím nevedia stotožniť. V opačnom garde to akosi neplatí. Zástancovia pochodu nevidia dôvod, prečo by mali ustupovať. A tu je asi hlavný kameň úrazu. Naozaj žijeme v dobe, kedy nezakážeme niekomu, zúčastniť sa akéhokoľvek podujatia, pokiaľ sa na ňom dodržiavajú zákony našej krajiny.
 
Podobná akcia sa pred časom uskutočnila v priestoroch Trenčianskeho hradu so vstupným a v uzavretom priestore. Prečo by teda naozaj nemohla byť takáto akcia v Piešťanoch napríklad na letisku, keď tam môžu byť letné festivaly. Bola by celkom iste organizačne ľahšie zvládnuteľná a aj by organizátori prejavili rešpekt voči ľuďom s iným názorom a pohľadom na svet, pričom by o svoj projekt, keď už ho chcú za každú cenu mať, neprišli.
 
Zdroje: hlavnespravy.sk / pnky.sk (upravené)
 
facebook sharing button Zdieľaj
Transparent evokoval reálny satanistický podtext pochodu

Centrum mesta Piešťany takto pokojne v sobotu 15. decembra 2018 určite nepôsobilo. (Zdroj foto: zpiestan.sk)

NOVINKY