Tomášikovo vyhlásili za mariánske pútnické miesto arcidiecézy

TOMÁŠIKOVO 6. septembra 2015 - V sobotu 5. septembra sa konala v Tomášikove tradičná púť, počas ktorej arcibiskup Mons. Ján Orosch vyhlásil toto miesto za mariánske pútnické miesto Trnavskej arcidiecézy.

Na pútnickom mieste v Tomášikove v okrese Galanta sa zúčastnilo na tohtoročnej mariánskej púti asi 600 pútnikov spolu s 12 kňazmi. Celebrantom slávnosti bol trnavský arcibiskup Ján Orosch, slávnostným kazateľom bol biskupský vikár, kanonik Róbert Kiss.
 
Archeologické nálezy z doby kamennej dokazujú, že Tomášikovo je veľmi dávno obývaným miestom. Utáborili sa tu už Kelti a Rimania. Samotná obec vznikla koncom 15. storočia. Prvá písomná správa o nej pochádza z roku 1647.
 
História mariánskej púte začala v roku 1901, keď sa v Lurdoch nevysvetliteľným spôsobom uzdravila jedenásťročná hluchonemá dcéra správcu majetku Eszterházyovcov, Margitka Prenoszilová. Matka dala Panne Márii sľub, že v prípade, ak sa jej dcérka uzdraví, dá postaviť v Tomášikove jaskyňu, podobnú tej, ktorú videla v Lurdoch. Jaskyňa bola posvätená 28. apríla 1901, teda už v roku uzdravenia Margitky, o čom svedčí pôvodná tabuľka na stene jaskyne. Púte začali v tom istom roku. Najprv prichádzali veriaci zo susedných dedín, neskôr aj zo širšieho okolia, ba i spod Zobora. V predvojnových rokoch sa tu zišlo až desaťtisíc pútnikov. V roku 1961 vtedajší komunistický režim púte zakázal. Tradíciu obnovil v roku 1990 vtedajší farár Štefan Bíróczi.
 
Margitka 20. júna 1928 ako tridsaťosemročná vstúpila do Spoločnosti sociálnych sestier. Jej ďalší život bol poznačený viacerými vážnymi chorobami. Najťažšou bol nádor na mozgu, ktorý jej 12. septembra 1941 úspešne operovali, hoci jej lekári nedávali žiadnu nádej na prežitie a vyliečenie. Podľa živého svedectva jej spolusestier, ktoré ju poznali osobne, aj jazva po operácii bez stopy zmizla, čo považovali za ďalší zázrak v jej živote. V osemdesiatomôsmom roku života prešla ďalšou operáciou iného nádorového ochorenia. Zomrela 30. apríla 1981. Dožila sa deväťdesiatdva rokov napriek tomu, že po zápale mozgových blán v 4. mesiaci života jej lekári nedávali absolútne žiadnu nádej na prežitie.
 
Tohtoročná púť bola netradičná. Po dlhom hľadaní sa podarilo nájsť telesné pozostatky Margitky. V slávnostnom sprievode ich jej spolusestry preniesli do jaskyne, kde boli uložené pri nohách Panny Márie. Na základe písomných záznamov predstavené vydali svedectvo o tom, že Margitka v Lurdoch bola skutočne uzdravená: vrátil sa jej sluch a naučila sa aj rozprávať.
 
Arcibiskup Ján Orosch toto miesto dekrétom vyhlásil za pútnické miesto Trnavskej arcidiecézy pre veriacich bez rozdielu národnosti, a na základe stoštrnásťročnej tradície určil za výročný deň púte sobotu, ktorá je najbližšia ku dňu sviatku narodenia Panny Márie.
 
TO ABU informoval Ladislav Tóth
 
facebook sharing button Zdieľaj
Tomášikovo vyhlásili za mariánske pútnické miesto arcidiecézy

Arcibiskup Ján Orosch dekrétom vyhlásil Jaskyňu Lurdskej Panny Márie za pútnické miesto Trnavskej arcidiecézy pre veriacich bez rozdielu národnosti, a na základe stoštrnásťročnej tradície určil za výročný deň púte sobotu, ktorá je najbližšia ku dňu sviatku narodenia Panny Márie. (foto: Andrea Karika)

NOVINKY