Tohtoročná Trnavská novéna je spätá s Rokom Fatimskej Panny Márie

TRNAVA 6. novembra 2017 - Trnavská novéna bude v tomto roku tematicky spätá s Rokom Fatimskej Panny Márie. Už o pár dní otvoria deviatnik k úcte Trnavskej Panny Márie úvodnou slávnostnou svätou omšou. Pred úvodnou svätou omšou bude prenesený na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorá zachránila v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami. Matka Božia bude na hlavnom oltári opäť bdieť nad pútnikmi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

Počas Trnavskej novény 2017 sa budú môcť veriaci v Bazilike sv. Mikuláša zúčastniť na desiatkach svätých omší, ktoré sa od úvodnej večernej svätej omše v pondelok 13. novembra budú sláviť denne ráno, predpoludním, popoludní a večer (o 6.30, 8.00, 10.00, 16.00 a 18.00 h.). Každý ročník Trnavskej novény má už tradične svoje motto. Tým tohtoročným je výzva „Upriamiť pohľad na Svätú rodinu“. Kazateľmi hlavných svätých omší o 18.00 hodine budú biskupi a kňazi z rôznych oblastí cirkevného života na Slovensku i v zahraničí, ktorí nám pomôžu zamýšľať sa nad odkazom Panny Márie Fatimskej dnešným rodinám.
 
V priebehu Novény budú pútnikom k dispozícii mnohí kňazi, aby sprostredkovali Božie odpustenie úprimným kajúcnikom, ktorí prídu k nohám Božej Matky do Trnavy.
 
Hlavnými celebrantmi všetkých večerných svätých omší Trnavskej novény (o 18.00 h.) budú slovenskí alebo českí biskupi. Väčšinou budú aj slávnostnými kazateľmi. V sobotu 18. novembra predpoludním je na programe svätá omša pre veriacich hovoriacich maďarským jazykom (o 11.30 h.), ktorej hlavným celebrantom a zároveň kazateľom bude győrský biskup Mons. András Veres (Maďarsko). Popoludní bude program pokračovať ďakovno-oslavnou gréckokatolíckou bohoslužbou „Akatist“ (o 17.00 h.), po ktorej bude nasledovať už tradičný mládežnícky program (o 21.00 h.). Vyvrcholením tohto programu bude mládežnícka svätá omša o polnoci.
 
V nedeľu 19. novembra sa o 9.30 h. uskutoční slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s milostivým obrazom Panny Márie ulicami mesta Trnava. Sláviť ju bude pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka spolu s kňazmi slovenských diecéz. Tohtoročnú Trnavskú novénu ukončia v utorok 21. novembra, keď na záver poslednej svätej omše prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej kaplnky.
 
Veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy z Trnavskej novény na televíznych obrazovkách vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX alebo ich počúvať na rozhlasových vlnách vďaka slovenskému katolíckemu rádiu LUMEN.
 
Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi, s obmenami formy, už 73 rokov deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Tohtoročná Trnavská novéna je spätá s Rokom Fatimskej Panny Márie

Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej Baziliky sv. Mikuláša. (Zdroj foto: www.regiontirnavia.sk)

NOVINKY