Svätú omšu obetovali za tragicky zosnulé dievčatá

TRNAVA 12. júna 2014 - V stredu 11. júna večer sa zišli študenti z Univerzitného pastoračného centra Stanislava Kostku v trnavskom jezuitskom Kostole Najsvätejšej Trojice, aby vzdali Bohu chválu za uplynulý akademický rok. Udalosti posledných dní však "zariadili", aby pozvaný hosť, trnavský arcibiskup Ján Orosch, obetoval svätú omšu za dievčatá zo Športového gymnázia Jozefa Herdu zahynuté pri tragickej nehode, ktorá otriasla celým Slovenskom.

Na svätej omši sa zúčastnili okrem mladých ľudí z Univerzitného pastoračného centra Stanislava Kostku i rodinní prílušníci dievčat, ktoré sa vrátili do domu Otca. Spolu s trnavským arcibiskupom koncelebrovali i viacerí kňazi, predovšetkým zo Spoločnosti Ježišovej.
 
"Pri každej svätej omši sa schádza celá Cirkev, to znamená nielen my, čo sme tu, ale aj naši bratia a sestry z trpiacej a oslávenej Cirkvi.  A to je veľké šťastie a radosť, že i pri tejto tak závažnej a smutnej udalosti môžeme medzi nami privítať aj tých, ktorých si Pán povolal k sebe. Oni sú tu medzi nami v Cirkvi," vysvetlil na začiatku slávenia Eucharistie učenie o Cirkvi trnavský arcibiskup Ján Orosch. Po tomto vysvetlení prítomných vyzval k ujednoteniu sa na úmysle práve slávenej svätej omše: "S týmto úmyslom obetujme túto svätú omšu jednak za naše dievčatá, ktoré si Pán povolal k sebe, potom za vás, milí študenti, milí pedagógovia, ale pridal by som ešte aj jeden úmysel, za toho pána šoféra, ktorý teraz prežíva traumu... a nebolo by naozaj bratské, keby sme jeho akosi vylúčili z tohto spoločenstva. Aspoň v duchu aj na neho myslime."
V podobnom duchu sa niesla i homília arcibiskupa Oroscha. V jej druhej polovici sa zameral i na prítomných študentov, ktorí končia prežívaný akademický rok, aby vedomosti, ku ktorým sa v jeho priebehu dopracovali, dokázali využiť už i cez začínajúce sa prázdniny.
 
Veľmi dojemnou chvíľou svätej omše bol obrad pokoja, počas ktorého zišiel trnavský arcibiskup od oltára k rodinným príslušníkom zosnulých dievčat, aby si s nimi vymenil znak pokoja. V závere svätej omše sa študenti z UPC poďakovali hlavnému celebrantovi za jeho návštevu medzi nimi a vytvorenie živého spoločenstva. Po skončení svätej omše sa všetci účastníci stretli na malom rodinnom agapé, kde sa podelili o svoje dojmy a pred odchodom na prázdniny sa ešte raz pozdravili.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Svätú omšu obetovali za tragicky zosnulé dievčatá

Hlavnými koncelebrantmi svätej omše slávenej trnavským arcibiskupom v jezuitskom kostole boli správca trnavského UPC P. Branislav Beniač SJ a biskupský vikár Róbert Kiss. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY