Spoločenstvo Katarínkovcov sa opäť zapojilo do podujatia Noc kostolov

DECHTICE 13. júna 2022 - Spoločenstvo Katarínkovcov sa opäť zapojilo do celoslovenskej i celosvetovej akcie Noc kostolov. Napriek každým rokom nižšej atraktivite tejto akcie na Slovensku sa Katarínkovci rozhodli aj tento rok akciu zorganizovať v už tradičnom duchu po vzore minulých rokov (10. júna 2022).

Podujatie sa začalo svätou omšou, ktorú celebrovali kňazi vdp. Miroslav Galis spolu s vdp. Ľudovítom Kubánom. Sprevádzaná bola stredovekou hudbou v podaní miestneho zboru zloženého z katarínkovcov.
 
Turisti a návštevníci mali možnosť po svätej omši spoznať krásy Katarínky počas sprevádzania za svetla sviec a reflektorov. Taktiež bola možnosť ochutnať z tradičného slovenského jedla - chleba s masťou a cibuľou a dať si teplý čaj. Popri ostatných aktivitách bola možnosť porozprávať sa s dobrovoľníkmi, ako aj s ľuďmi ktorí stáli pri zrode projektu.
 
Neskôr sa začal koncert študentiek konzervatória, ktorý spríjemňoval a dotváral to, čo si mohlo odniesť domov viac ako 200 návštevníkov. Koncertovali dve huslistky: Mária Kamenská a Dorota Labasová, spolu s flautistkou Emou Benčaťovou. Koncert bol nazvučený, a tak mohol návštevníkom ešte viac spríjemniť večer krásnou a kvalitnou hudbou.
 
Organizátori ako aj účastníci si akciu chválili, a tak sa môžu tešiť aj na ďalšie akcie, z ktorých jedna bude už o necelý mesiac - Deň otvorených dverí 5.7.2022 a Noc hradov a zrúcanín v auguste.
 
Združenie Katarínka je združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach.
 
Počas 25 rokov dobrovoľníckych prác sa takmer 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť 2 krypty, 8 kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu.
 
Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.
 
TO ABU informoval Jakub Kohutiar
 
facebook sharing button Zdieľaj
Spoločenstvo Katarínkovcov sa opäť zapojilo do podujatia Noc kostolov

Podujatie sa začalo svätou omšou, ktorú celebrovali kňazi vdp. Miroslav Galis spolu s vdp. Ľudovítom Kubánom. (Foto: Michal Pinček)

NOVINKY