Spojiť miništrantov a posilniť ich vo viere

TRNAVA 19. septembra 2019 - Už túto sobotu sa v Trnave uskutoční prvé arcidiecézne stretnutie miništrantov. O jeho programe a pastorácii miništrantov sme sa rozprávali s koordinátorom príprav, trnavským školským dekanom a riaditeľom Arcibiskupského gymnázia biskupa P. Jantauscha v Trnave, vdp. Ľubošom Hašanom.

Prečo sa Trnavská arcidiecéza rozhodla zorganizovať diecézne stretnutie miništrantov?
 
Starostlivosť o miništrantov je prioritou každého kňaza vo farnosti. Z pracovných stretnutí školských dekanov vzišla myšlienka zorganizovať stretnutie, ktoré by spájalo všetkých miništrantov Trnavskej arcidiecézy pri podpore ich krásneho a nenahraditeľného miništrantského poslania – slúžiť Pánu Bohu, podporovať ich živú vieru, vytvárať nové a posilňovať existujúce spoločné priateľstvá a miništrantské spoločenstvá. Robíme tak v nádeji, že sa v ich službe pri oltári zrodia nové kňazské povolania.
 
Aký program je pre chlapcov pripravený?
 
Začíname sv. omšou v katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave, kde hlavným celebrantom bude otec arcibiskup Ján Orosch. Po svätej omši nasleduje prednáška, ktorá je zameraná na poslanie, význam a posolstvo miništranta v súčasnej dobe. Následne prejdeme do budovy Arcibiskupského gymnázia biskupa P. Jantauscha, kde sú pre miništrantov pripravené workshopy, ktoré otestujú vedomosti, športovú zdatnosť a tímového ducha miništrantov. Počas stretnutia je možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia. Zakončenie stretnutia sa uskutoční v kaplnke bl. Titusa Zemana pri spoločnej modlitbe korunky Božieho milosrdenstva a odovzdania formačnej literatúry – životopisu sv. Dominika Savia.
 
Ako sa dnes uskutočňuje starostlivosť o miništrantov v diecéze a prečo je dôležitá?
 
Starostlivosť o miništrantov je uskutočňovaná cez duchovných otcov farností, ktorí podporujú stretnutia miništrantov vo farnostiach a v niektorých dekanátoch aj realizujú spoločné dekanátne stretnutia. Otec arcibiskup vymenoval arcidiecézneho koordinátora miništrantov, ktorý bude koordinovať aktivity zamerané na starostlivosť o miništrantov, ako aj nadväzovať a ďalej rozvíjať existujúce súčasné aktivity.
 
Aké plány sú s pastoráciou miništrantov do budúcnosti? Čo nové môžeme očakávať?
 
Koordinátor predstaví program na stretnutí miništrantov, ktorý bude zahŕňať nasledovné body: pravidelné stretnutia miništrantov Trnavskej arcidiecézy, formačné stretnutia miništrantov - duchovné obnovy, miništrantské športové turnaje, turistické výstupy, miništrantské púte a aktívnu účasť na sociálnych sieťach prostredníctvom vlastnej domény zoskupujúcej miništrantov Trnavskej arcidiecézy.
 
Ďakujeme za rozhovor.
facebook sharing button Zdieľaj
Spojiť miništrantov a posilniť ich vo viere

NOVINKY