Slovenskí kňazi absolvovali preventívne školenie Ochrana maloletých v Cirkvi

BRATISLAVA 9. februára 2024 - Ochrana maloletých v Cirkvi je názov preventívneho školenia, ktorý za posledné štyri roky absolvovali takmer všetci slovenskí kňazi. V rámci celodiecéznych rekolekcií ich vo všetkých diecézach/eparchiách Slovenska zorganizovala Komisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre ochranu maloletých v Cirkvi na Slovensku, ktorá vznikla v roku 2018.

„Školenia sa konali na pozvanie miestnych diecéznych biskupov. Vo všetkých prípadoch išlo o celodiecézne stretnutia kňazov (celodiecézne rekolekcie), kde boli pozvaní všetci kňazi diecézy. Zvyčajne si kňazi vypočuli tri prednášky s možnosťou diskusie,“ hovorí predseda Komisie KBS pre ochranu maloletých v Cirkvi na Slovensku, košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč.
 
Tému Telesnosť v živote kňaza kňazom priblížil Mons. Marek Forgáč. O zneužívaní v Cirkvi z pohľadu obetí hovorili Jana Bieščad Vindišová, sr. Marta Andraščíková, sr. Agnieszka Jakowska a Marek Drábek. Cirkevno-právny pohľad na problematiku zneužívania v Cirkvi predstavil Andrej Kačmár. Vo väčšine prípadov bola na stretnutí prítomná jedna z obetí, ktorá predniesla svoje osobné svedectvo.
 
Školenia predstavujú jednu z aktivít Komisie KBS pre ochranu maloletých v Cirkvi na Slovensku v oblasti v prevencie sexuálneho zneužívania maloletých v Cirkvi. V tomto roku tiež plánuje zverejniť komplexnú správu s uvedením štatistiky prípadov sexuálneho zneužívania.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Slovenskí kňazi absolvovali preventívne školenie Ochrana maloletých v Cirkvi

Ilustračná snímka. (Foto: pixabay.com)

NOVINKY