Slovenskí biskupi budú najbližšie zasadať v Melčiciach

TRNAVA/BRATISLAVA 11. marca 2015 - Do Františkánskeho duchovného centra v Melčiciach - Lieskovom, čo je obec nachádzajúca sa na území Trnavskej arcidiecézy, sa budúci týždeň zídu slovenskí biskupi, aby sa tu v dňoch 16. a 17. marca zúčastnili na 80. plenárnom zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska.

Počas prvého tohtoročného zasadnutia si okrem iného zvolia delegáta na októbrové XIV. riadne generálne zhromaždenie Synody biskupov v Ríme. Na vlaňajšom mimoriadnom zhromaždení Biskupskej synody o rodine Slovensko zastupovali dvaja delegáti: Mons. Stanislav Zvolenský ako predseda Konferencie biskupov Slovenska a Mons. Ján Babjak SJ ako predseda Rady hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.
 
Členovia KBS si na zasadnutí vypočujú informáciu o príprave novembrovej návštevy slovenských biskupov Ad limina apostolorum. Posledná podobná návšteva, ktorej zvyčajnou náplňou je návšteva hrobu apoštola sv. Petra, stretnutie so Svätým Otcom a rokovanie s vatikánskymi dikastériami, sa uskutočnila v roku 2007. Návštevy sa zúčastňujú diecézni a pomocní biskupi. Z Kódexu kánonického práva vyplýva, že diecézny biskup je viazaný povinnosťou každých päť rokov podať Najvyššiemu veľkňazovi správu o stave svojej diecézy, prísť si do Večného mesta uctiť hroby svätých apoštolov Petra a Pavla a vykonať návštevu u Svätého Otca.
 
Biskupi počas zasadnutia dostanú informáciu o stave prípravy bilaterálnej zmluvy o uznávaní akademických titulov. Pracuje na nej expertná skupina. Ide o medzinárodnú dohodu, ktorú chcú medzi sebou uzavrieť Slovenská republika a Svätá stolica. Má uľahčiť proces uznávania akademických titulov absolventov pápežských univerzít a pomôcť pri posilnení akademickej mobility. V programe si členovia biskupskej konferencie vypočujú aj správy o činnosti komisií a rád KBS a Hnutia kresťanských spoločenstiev detí (eRko).
 
Po plenárnom zasadnutí budú biskupi na mieste pokračovať v pôstnych duchovných cvičeniach.
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Slovenskí biskupi budú najbližšie zasadať v Melčiciach

Na ilustračnom foto Františkánske duchovné centrum pri kláštore sestier Františkánok Premenia v Melčiciach - Lieskovom. Pôvodne to bol melčický kaštieľ zemianskej rodiny Silvayovcov. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY