Trnavská novéna 2020 bude prebiehať v obmedzenom režime

TRNAVA 7. novembra 2020 - Do otvorenia 76. ročníka deväťdňového cirkevného sviatku na počesť Trnavskej Panny Márie zostáva už iba niekoľko dní. Trnavská novéna bude v tomto roku tematicky spätá so storočnicou narodenia sv. Jána Pavla II. Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu na Slovensku bude prebiehať v obmedzenom režime, bez účasti verejnosti. Zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami, bude na hlavnom oltári Baziliky sv. Mikuláša pripravený už pred začiatkom prvej svätej omše tohtoročnej novény. Matka Božia na obraze na hlavnom oltári bude opäť bdieť nad pútnikmi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

 
Trnavská novéna 2020 bude prebiehať v obmedzenom režime, bez účasti verejnosti. Sväté omše sa od piatku 13. novembra do soboty 21. novembra budú sláviť iba predpoludním o 10:00 hodine a večer o 18:00 hodine, avšak bez účasti verejnosti. Mottom tohtoročnej novény je heslo pápeža sv. Jána Pavla II. „Totus tuus, Maria“. Celebrantmi a kazateľmi hlavných svätých omší o 18:00 hodine budú biskupi zo Slovenska a zo zahraničia.
 
Keďže sa sväté omše budú sláviť bez osobnej účasti veriacich, Trnavská novéna 2020 sa stane prvou „iba“ mediálnou novénou v histórii vôbec. Všetci veriaci na Slovensku, ale i v zahraničí, budú môcť byť účastní na hlavných svätých omšiach iba cez televízne či rozhlasové prijímače. Priame prenosy z Trnavskej novény budú môcť sledovať naživo vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX a počúvať naživo vďaka slovenskému katolíckemu rádiu LUMEN.
 
Bazilika sv. Mikuláša bude počas tohtoročnej Trnavskej novény otvorená denne od 11:00 do 16:00 hodiny - s obmedzeniami - pre tých veriacich, ktorí sa prídu súkromne pomodliť k nohám Božej Matky do Trnavy, avšak bez toho, aby dochádzalo k zhromažďovaniu veriacich a k porušeniu prísnych hygienických opatrení.
 
Otváraciu svätú omšu tohtoročnej Trnavskej novény v piatok 13. novembra (o 18:00 hodine) bude celebrovať trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. V sobotu 14. novembra bude svätá omša v maďarskom jazyku o 11:30 hodine. Do domácností slovenských i maďarských rodín ju v priamom prenose prinesie Slovenská televízia RTVS. Jej hlavným celebrantom bude bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.
 
V nedeľu 15. novembra predpoludním o 10:00 hodine bude sláviť svätú omšu nitriansky sídelný biskup Mons. Viliam Judák. V ten istý deň večer nitrianskeho biskupa obmení emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol. V pondelok 16. novembra zavíta do Trnavy Mons. Cyril Vasiľ SJ z Košickej eparchie, ktorý sa na svätej omši o 18:00 hodine podelí s veriacimi pri televíznych obrazovkách alebo rozhlasových prijímačoch o pohľad na sv. Jána Pavla II. ako architekta manželskej lásky a ochrancu rodín. Sv. Ján Pavol II. - muž komunikácie a Kristovej pravdy na apoštolských cestách bude témou homílie v utorok 17. novembra na hlavnej svätej omši, ktorú bude celebrovať Mons. Stanislav Stolárik, rožňavský sídelný biskup.
 
Homílie na hlavných svätých omšiach o 18:00 hodine si v stredu, štvrtok a piatok podelia biskupi Mons. Ján Vokál z českého mesta Hradec Králové, slovenský vojenský ordinár Mons. František Rábek a diecézny administrátor zo Spiša, Mons. Ján Kuboš. Ak pandemická situácia v Európe nedovolí niektorému z kazateľov pricestovať do Trnavy, jeho homíliu prečíta niekto z prítomných kňazov.
 
V sobotu 21. novembra, po skončení poslednej svätej omše Novény, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bude arcibiskup a bývalý apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Henryk Józef Nowacki z Poľska, prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej barokovej mariánskej kaplnky. Takto sa zavŕši tohoročná novéna k Trnavskej Panne Márii, ktorá je vďaka pretrvávajúcej pandemickej situácii na Slovensku i celej Európe, „oblečená do zvláštnych šiat“.
 
Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave slávi, s obmenami formy, už 76 rokov deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
 
-dk-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská novéna 2020 bude prebiehať v obmedzenom režime

Na ilustračnej snímke plagát Novény k Trnavskej Panne Márii 2020, "oblečenej do zvláštnych šiat". (Zdroj: archív RKFÚ sv. Mikuláša v Trnave)

NOVINKY