Škôlkari prijali otca biskupa

Dnes dopoludnia zavítal trnavský apoštolský administrátor "sede vacante" Mons. Ján Orosch medzi škôlkarov Materskej školy sv. Alžbety v Trnave - Kopánke, aby požehnal zrekonštruované priestory, ktoré užívajú pre svoju osobnostnú formáciu.

Pred začiatkom malej rodinnej slávnosti previedli členky Milosrdných sestier sv. Kríža otca biskupa Oroscha a pozvaných hostí priestormi rehoľného domu, v ktorom žije ich komunita. Najpietnejším miestom tohto ich sídla je spoločenská miestnosť, ktorá sa v kritickom čase tvrdého komunizmu stala na desať dní izbou blahoslavenej sestry Zdenky Schelingovej po tom, ako sa dostala von z väzenia. Tu zaspomínali aj na rozprávanie sestry Lucie, svedkyne tohto krátkeho pobytu sestry Zdenky v rehoľnom dome.
 
Potom sa už otec biskup so svojím sprievodom a hosťami pobrali do priestorov škôlky nachádzajúcej sa vedľa rehoľného domu. V krátkej homílii si pred deťmi zaspomínal i na svoje detstvo, keď aj on sám bol škôlkarom. Potvrdil, že si na tieto časy dobre pamätá, keďže si pred deťmi spomenul na značku "nákladné auto", ktorú mal pridelenú na svojej skrinke v šatni škôlky. Hovoriac o neľahkom živote sv. Alžbety Durínskej, ktorá pri svojej mame nezažila veľa lásky zdôraznil, že Božia milosť pôsobí aj skrze rodičov, ktorí nie sú na jednotku. Avšak prítomných rodičov povzbudil, aby sa skutočne snažili byť vždy dobrými svedkami viery pre svoje deti.
 
Počas požehnávania priestorov škôlky deti spievali spolu so svojimi pedagógmi pripravené piesne a umocnili tak atmosféru kresťanského spoločenstva radosti, pokoja a lásky. Deti sa ešte predstavili prítomným hosťom s krátkym divadlom o živote sv. Alžbety Durínskej.
Nasledovalo poďakovanie reprezentantov detí otcovi biskupovi Oroschovi, pri ktorom prijal spolu s ružou aj vlastnoručne vyrobené darčeky, ako i úprimné pozvanie malého škôlkára k spolupráci: "Pán biskup, keď nebudete niečo vedieť, príďte k nám a my Vám pomôžeme". Po záverečnom požehnaní nasledovalo malé občerstvenie pre deti a pozvaných hostí v priestoroch jedálne škôlky.
 
Priestory Materskej školy v Trnave - Kopánke vrátil štát katolíckej cirkvi v roku 1992 a tá začala naplno fungovať v roku 1995. Tento rok uplynulo odvtedy už sedemnásť rokov života slovenskej spoločnosti v slobode.
2. júla toho roku sa začalo s rozsiahlou rekonštrukciou priestorov škôlky. Práce boli ukončené k 1. septembru, teda na začiatku nového školského roka.
V Materskej škole sv. Alžbety v Trnave - Kopánke pracuje 6 pedagógov a 5 prevádzkových zamestnancov, ktorí sa starajú o 60 detí.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Škôlkari prijali otca biskupa

Škôlkari privítali otca biskupa Oroscha tradičným slovanským zvykom - chlebom a soľou

NOVINKY