Siedmy deň Trnavskej novény: Keď sme pri Matke, sme na správnom mieste

TRNAVA 19. novembra 2022 - Novéna pred milostivým obrazom Trnavskej Panny Márie v siedmy deň, v sobotu 19. novembra, otvorila tému rodiny a života v nej.

Hlavným celebrantom bol Mons. Ján Babjak, SJ, emeritný prešovský arcibiskup a metropolita. Jeho privítanie veriacich bolo úprimné a jednoduché: „Keď sme pri Matke, sme na správnom mieste!“ Už v úvodnom príhovore prosil Matku Božiu o uzdravenie rodín na celom Slovensku - aby so živou vierou svedčili o Matke a jej Synovi.
 
Slávnostný kazateľ - vdp. Roman Seko, riaditeľ Sekcie pre rodinu Žilinskej diecézy, je kňazom dlhé roky, venuje sa pastorácii rodín a manželstiev aj prostredníctvom Domu prijatia pre rodiny v Rodinkove v Belušských Slatinách. Pripomenul, že vždy, keď prichádzame do chrámu za Matkou a jej Synom, akoby sme vchádzali do ich rodiny - a oni majú pre nás vždy pripravené niečo dobré: živé Božie slovo, víno, chlieb, požehnanie...
 
Pripomenul, ako si vďaka počúvaniu Božieho hlasu boli navzájom v náročných okamihoch rozhodovania sa Jozef s Máriou vzájomne oporou. Ani jeden z nich sa neriadil ľudskou spravodlivosťou, riadili sa Božím vedením. Aj my sa máme od nich učiť práve preto, že často aj ako kresťania súdime iných a riešime veci podľa svojich predstáv, podľa ľudskej spravodlivosti, ktorá je príliš zameraná na naše záujmy. Často takto súdime aj  najbližších... Práve preto náš svet, zranený egoizmom a závisťou, potrebuje ľudí, ktorí sú dobrí. A to sa dá, ak sa pozeráme na Ježiša, od neho sa máme učiť žiť Božiu dobrotu. Žiť ako zaľúbení: nemerať dobro pre druhého podľa toho, koľko si zaslúži. Takéto nasadenie je namáhavé, zaľúbenosť predsa len časom opadne a prichádza vytriezvenie - ale tu nám je na pomoci sám Boh, ten, ktorý je vrcholom a cieľom našich ciest, sa zároveň stáva aj sprievodcom na nej...
 
Vdp. Roman Seko pripomenul, ako je sviatostné manželstvo ponukou Boha prijať jeho projekt pre muža a ženu - hoci často sa správame tak, že my máme svoje predstavy, plán, projekt a do chrámu si ideme pýtať po požehnanie od Boha „pre to naše“.  Naopak, Boh nám dáva pozitívnu výzvu: „ Môžem ti zveriť túto krásnu ženu, tohto nádherného muža, aby pri tebe pociťoval moju lásku?“ Toto poslanie je náročné, tu nám pomáhajú slová pápeža Františka, ktorý vo svojej exhortácii Amoris laetitia hovorí o používaní troch kľúčových slov v rodine: dovolíš, ďakujem, prepáč. Sú potrebné práve preto, lebo nič, čo dostávame a očakávame v manželstve, nie je samozrejmosťou, a tak máme aj prosiť, aj ďakovať, žiadať o odpustenie. Len takto sa naučíme milovať ako Boh, len takto sa naučíme budovať spoločnosť založenú na bratstve.
 
Máme totiž veľkú príležitosť byť ako manželia svedkami svätosti vo svete - a tá sa v prvom rade prejavuje dôverou v dobro. Je to možné - mnohí svätí ako manželia to už dokázali. Slávnostný kazateľ prosil manželov aj o vytrvalosť - nech sa nenechajú znechutiť žiadnym neprijatím a nepochopením zvonku. Zároveň prosil aj o modlitby za kňazov, aby boli otvorení manželskému apoštolátu a slúžili mu. Záver homílie sa niesol v duchu výzvy poďakovania sa našim rodičom za dar viery a modlitbou pápeža Františka za rodiny. Liturgiu svätej omše hudobne sprevádzal Stanislav Veselský ml. a zbor Trinitikum z jezuitského Kostola Najsvätejšej Trojice v Trnave.
 
TO ABU informovala Mária Kohutiarová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Siedmy deň Trnavskej novény: Keď sme pri Matke, sme na správnom mieste

Hlavným celebrantom večernej svätej omše siedmeho dňa Trnavskej novény bol Mons. Ján Babjak, SJ, emeritný prešovský arcibiskup a metropolita. Slávnostným kazateľom bol kňaz Roman Seko, riaditeľ Sekcie pre rodinu Žilinskej diecézy. (Foto: Mária Kohutiarová)

NOVINKY