Rozlúčili sa so zosnulým biskupom Mons. Dominikom Tóthom

TRNAVA/ŠURANY 22. mája 2015 - Rodina, priatelia, známi, stovky kňazov, rehoľníkov a rehoľníčok, veriaci z viacerých miesta a obcí a predstavitelia náboženského, spoločenského a verejného života sa dnes lúčili s Mons. Dominikom Tóthom.

Bývalého bratislavsko-trnavského pomocného biskupa, ktorý zomrel uplynulú sobotu vo veku 89 rokov života, 65 rokov kňazstva a 25 rokov biskupskej služby, považovali za človeka, ktorý sa celý život snažil o službu v pravde a láske. S veľkým mariánskym ctiteľom, ktorý pastoračne viedol a formoval mnohé generácie rodín a jednotlivcov na viacerých miestach, sa rozlúčili v Trnave a v Kostolnom Seku, kde ho pochovali. Všade sa usiloval slúžiť, ako ich duchovný otec, zaznelo v jeho duchovnom testamente, ktorý zanechal. V srdciach mnohých zostane ako vzor biskupa - muža viery, ktorý bol oddaný Cirkvi a osobitnej charizme - láske k Panne Márii. Viedlo ho k tomu jeho heslo, keď sa stal biskupom - Per Mariam ad Jesum (Skrze Máriu k Ježišovi).

Dominik Tóth sa narodil 3. augusta 1925 v Šuranoch - Kostolnom Seku. Študoval v Topoľčanoch a na Bohosloveckej fakulte v Bratislave. Za kňaza bol vysvätený 12. júna 1949 v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Svoje kňazské poslanie začal v Komárne. Po troch rokoch ho pozval do služby nebohý otec biskup Ambróz Lazík. Odtiaľ sa po dvanástich rokoch stal administrátorom – farárom v Plaveckom Petri, neskôr v Leviciach, v Dunajskej Lužnej, nasledovali roky výroby (v roku 1973 mu bol komunistickým režimom odobratý štátny súhlas), po nich kaplánske miesto vo Vrábľoch, v Dolnom Piali a v roku 1989 bol menovaný za generálneho vikára Trnavskej arcidiecézy. Pápež Ján Pavol II. ho 17. marca 1990 vymenoval za titulárneho biskupa ubabského. Za biskupa bol konsekrovaný 16. apríla 1990 v Trnave. Po takmer 14 rokoch služby sa vzdal úradu z dôvodu veku. Odvtedy žil na odpočinku v Trnave, neskôr, po odchode z Trnavy, v kláštore rehole verbistov v Nitre. Zomrel 16. mája 2015 v Nitre.

V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave celebroval zádušnú svätú omšu za zosnulého biskupa Mons. Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Koncelebrovali apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana, trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober a trnavský emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol. "Všetci, keď si v mysli spomenieme na otca biskupa Dominika, všetci si môžeme uvedomiť, že sme ho stretávali a prežívali sme jeho blízkosť a videli sme jeho veľkú snahu byť duchovným otcom. Otec biskup Dominik zostáva v našej pamäti ako človek, ktorý sa tešil z toho, že môže využívať príležitosť stretnutia na to, aby sa pokúsil vzbudiť v nich dobro. Vzbudiť vieru. A tak sa jednoducho a pravdivo dá nazvať život otca biskupa Dominika, ako život človeka, ktorý sa snažil byť otcom, duchovným otcom, aby vzbudzoval v iných ľuďoch dobro, pravdu, nádej, vieru, lásku," povedal metropolita Bratislavy.

Arcibiskup Zvolenský potom pripomenul najdôležitejšie udalosti a vlastnosti biskupa Tótha. Za jednu z najvýraznejších označil jeho mariánsku úctu. Viaže sa s ňou i posledná púť biskupa Dominika, ktorá začiatkom tohto mesiaca viedla na medzinárodnú púť Maltézskeho rádu do Lúrd s dobrovoľníkmi a chorými zo Slovenska. Pútnici sa na mieste zúčastnili na národných svätých omšiach, kde sa im práve otec biskup Dominik prihováral v homíliách. Pre chorých vysluhoval sviatosť pomazania nemocných, v nemocnici sa s nimi stretol pri spoločnej modlitbe posvätného ruženca a venoval sa im v osobných rozhovoroch. "Môžeme povedať, že z jeho života zostáva pred nami svedectvo vnímavosti, zmyslu - má zmysel starať sa o chorých. Je to prejav nádeje, je to prejav úcty k životu, je to prejav zmyslu, že pred Bohom aj utrpenie prežívané v pozemskom živote má nenahraditeľnú hodnotu," povedal arcibiskup Zvolenský. Zároveň ocenil účasť otca biskupa Tótha počas fatimských sobôt v Šaštíne.

V závere zdôraznil "základnú nádej otca biskupa Dominika". Zosnulý biskup sa podľa neho "nebál prehry, ktorú všetci utrpíme - skôr, či neskôr - v súboji so smrťou. Preto, lebo otec biskup Dominik sa bytostne cítil v spojení s tými všetkými, ktorí zomierajú, lebo sme ľudia, ale vedel, že jeden z ľudí, ten, ktorý je hlava ľudstva z Božej vôle a zároveň aj Boží syn - Ježiš Kristus tiež prehral, lebo zomrel, ale následne zvíťazil, lebo vstal zmŕtvych," povedal. V závere svätej omše ďakovali biskupovi ďalší rečníci. Spoločenstvo pozdravil apoštolský nuncius na Slovensku. Za Trnavskú arcidiecézu sa s ním rozlúčil v slovenskom a maďarskom jazyku arcibiskup Orosch. Za Ordinariát OS a OZ SR sa prihovoril Bartolomej Juhás, za kňazov a rehoľníkov arcidiecézy vdp. Ľuboš Hašan, za rehoľníčky, ktoré pracovali na Arcibiskupskom úrade v Trnave, sr. Noemi Ondreková, za mesto Trnava Pavol Tomašovič, za katedrálne spoločenstvo a veriacich Milan Tollarovič a za farníkov v Dunajskej Lužnej Ladislav Cingeľ.

V mene pápeža Františka vyjadril úprimnú sústrasť príbuzným i Trnavskej arcidiecéze apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana. Poďakoval za dar "tohto služobníka, ktorý celý svoj života zasvätil Cirkvi". "Ako kňaz i biskup so skutočným apoštolským zápalom ohlasoval Božie slovo, vysluhoval sviatosti, ktoré sú prostriedkami k dosiahnutiu večného života. A neprestával konať skutky telesného a i duchovného milosrdenstva, na ktoré bol, ako všetci vieme, nesmierne bohatý," povedal arcibiskup Giordana. K vďake za biskupa sa pridal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. "Otec Dominik bol naším duchovným učiteľom viery a dôvery v Pána. Príkladný život, duchovný, intelektuálny rast, príťažlivá a úprimná nábožnosť, ako aj sebadisciplína, boli najúčinnejšími prostriedkami, ktorými formoval nielen sám seba, ale aj všetkých, ktorí sme ho poznali," uviedol arcibiskup Orosch, ktorý po prečítaní duchovného testamentu biskupa Tótha pozdravil aj komunitu maďarsky hovoriacich veriacich.

Za kňazov slúžiacich v slovenských väzniciach, v ktorých zosnulý biskup Tóth rozvíjal apoštolát medzi obvinenými a odsúdenými, sa prihovoril vsdp. Bartolomej Juhás z Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. "Prichádzal do slovenských väzníc, aby povzbudzoval bratov a sestry prežívajúcich časť života za múrmi väzníc a pomáhal im k zmene života," povedal s tým, že veľkú úlohu vykonal aj na poli formovania dobrovoľníkov pre pastoračnú prácu vo väzniciach. "Na týchto základoch pokračujeme v špeciálnej pastorácii," ocenil jeho službu vo väzenskom prostredí. Za kňazov, rehoľníkov Trnavskej arcidiecézy poďakoval za službu biskupovi Tóthovi vdp. Ľuboš Hašan. Pripomenul aj úprimný záujem, duchovnú a hmotnú podporu zosnulého biskupa o cirkevné školstvo. "Ďakujem za vaše otvorené srdce, láskavé slová, ktoré formovali a povzbudzovali vo vytrvalosti služby a naplnenie odkazu Ježiša: "Choďte a učte!"," povedal Hašan.

Za "dobro", ktoré biskup Tóth preukázal rehoľníkom a rehoľným sestrám, ktoré pracovali a pracujú na Arcibiskupskom úrade v Trnave, poďakovala sr. Noemi Ondreková. "Nezakladal si svoje postavenie na titule, ale ku každému pristupoval vo svojej ľudskosti, pokore a láske. Vieru nielen hlásal, ale vnášal ju pri každom stretnutí do reálneho života. Jeho pôsobenie v meste poznačilo spoločenstvo života v ňom," povedal o biskupovi Pavol Tomašovič, ktorý sa prihovoril za mesto Trnava. "Horlivosť, cit duchovného pastiera a úcta k Panne Márii boli vzorom pre všetkých, ktorí porozumeli, že život každého z nás je súčasťou väčšieho a hlbšieho príbehu. Dominik Tóth sa stal nielen súčasťou cirkevného príbehu, ale aj príbehu tohto mesta," dodal. "Trnava vo svojich dejinách, ako aj Dominik Tóth vo svojom osobnom príbehu, prežili chvíle viery, šťastia, ale aj príkoria, poníženia, prenasledovania, hlavne vďaka tomu, že zostali verní príbehu, do ktorého boli povolaní. Príbehu nádeje, lásky a viery."

"Otca biskupa Dominika sme vždy vnímali ako obetavého a zapáleného služobníka Božieho, skutočného a autentického apoštola Evanjelia," lúčil sa s biskupom Milan Tollarovič. Rozlúčil sa s ním za katedrálne spoločenstvo a veriacich arcidiecézy. Ocenil jeho apoštolskú službu v trnavskej katedrále, kde pravidelne predsedal raňajším bohoslužbám vo všedné dni či slávení nedeľných svätých omší. Pripomenul i vzácnejšie chvíle, keď sa vracal po tom, ako musel opustiť Trnavu, na rôzne liturgické slávnosti, ako napríklad svätenie olejov na Zelený štvrtok či Trnavskú novénu. Naposledy slávilo miestne spoločenstvo slávnosť, počas ktorej v apríli tohto roka poďakoval za 25. výročie jeho biskupskej služby. Za to, čo vykonal ako kňaz v rozličných farnostiach - v bývalej Bratislavsko-trnavskej a v Trnavskej arcidiecéze, v závere poďakoval Ladislav Cingeľ. Prihovoril sa farníkov Dunajskej Lužnej. V mene všetkých farností, v ktorých pôsobil, vyslovil úprimnú vďaku a Pán Boh zaplať za jeho službu.

Smútočné spoločenstvo vzdalo poslednú úctu pozostatkom biskupa Tótha pred zádušnou svätou omšou v trnavskej katedrále spoločnými modlitbami posvätného ruženca a litánii. Viacerí pristúpili i k vystavenej rakve, pri ktorej stáli v tichosti a v modlitbe. Neďaleko od nej boli uložené fotografia a osobné veci biskupa Tótha - mitra i štóla, kalich a paténa. Po svätej omši, ktorú odvysielali v priamom prenose TV LUX a Rádio LUMEN, odprevadili prítomní pozostatky biskupa k vchodu katedrály, kde im vzdali posledný hold a odviezli ich do Kostola Božieho milosrdenstva v Šuranoch - Kostolný Sek, odkiaľ biskup Tóth pochádzal. Sám sa pričinil o stavbu tohto chrámu, v ktorom po príchode vystavili jeho pozostatky. Uctiť si svojho rodáka prišli napriek nepriaznivému počasiu všetky vekové generácie. Predtým, ako biskupa pochovali do novej hrobky vedľa kostola - v arkáde pod vežou kostola, prítomnú smútiacu rodinu a príbuzných, veriacich z mesta, okolitých obcí a hostí pozdravili viacerí rečníci.

Hlavným celebrantom pohrebnej svätej omše v Šuranoch - Kostolnom Seku bol Mons. Viliam Judák. Farnosť Šurany, ktorej filiálkou je Kostol Božieho milosrdenstva v Kostolnom Seku, patrí do pastoračnej starostlivosti práve nitrianskeho biskupa. Koncelebrovali trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, banskobystrický biskup Mons. Marián Chovanec a emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol, ktorý si v homílii zaspomínal na osobnosť biskupa Tótha i jeho oddanosť Panne Márii. Pridal i osobné spomienky a zážitky a poďakoval sa mu za pomoc. Biskup Tóth bol dlhoročným pomocným biskupom arcibiskupa Sokola. Na pohrebnej svätej omši sa zúčastnilo niekoľko stoviek veriacich a kňazov z viacerých diecéz. Medzi nimi bol i P. Ján Štefanec SVD, provinciál Spoločnosti Božieho Slova (verbisti). Práve u misionárov, v Misijnom dome Matky Božej na Kalvárii v Nitre, žil zosnulý biskup posledné roky po odchode z Trnavy. Viacerých z nich biskup Tóth osobne vysvätil a vyslal do služby.

V závere pred prítomnými poďakoval za službu zosnulého biskupa trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Opäť prečítal duchovný testament, ktorý zanechal biskup Tóth. "Všetkým vám, drahí bratia v biskupskej, kňazskej, diakonskej službe, drahí naši bohoslovci, všetky ctihodné rehoľné sestry, drahí veriaci, s láskou žehnám: Požehnanie všemohúceho Boha Otca i Syna i Ducha Svätého nech zostúpi na vás a nech vás ochraňuje naša nebeská Matka a všetkých privedie k svojmu Synovi," odkázal biskup Tóth. Po slovenskom pozdrave pozdravil aj komunitu, ktorá hovorí maďarským jazykom. Za službu poďakoval zosnulému biskupovi aj provinciál verbistov P. Ján Štefanec, jeho spolubrat P. Pavol Kobliha, ktorý bol so zosnulým biskupom v posledných chvíľach života, dekan v Šuranoch Rudolf Daňo, podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Ladislav Varenčák, primátor mesta Šurany Marek Oremus a Marta Bartovičová. Potom odprevadili rakvu s biskupom z kostola a uložili ju do hrobky.
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Rozlúčili sa so zosnulým biskupom Mons. Dominikom Tóthom

V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave celebroval zádušnú svätú omšu za zosnulého biskupa Mons. Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska. (foto: Peter Zimen a Marián Manduch)

NOVINKY