Relikvie svätej Terézie z Lisieux zavítali do Trnavy

TRNAVA 24. januára 2016 - V predposledný deň putovania relikvií svätej Terézie z Lisieux po Slovensku, v sobotu 23. januára, sa ich návštevy dočkalo i starobylé biskupské mesto Trnava.

Krátko po desiatej hodine dopoludnia zaparkovalo pred katedrálnym Chrámom sv. Jána Krstiteľa v Trnave auto s relikviárom sv. Terézie z Lisieux. Katedrála bola zaplnená očakávajúcimi veriacimi už pri príchode tímu, ktorý sa staral o návštevu relikvií na Slovensku. Hneď po prenesení relikvií pred oltár katedrály nasledovalo krátke pásmo o živote sv. Terézie s katechézou. Počas celého dňa prúdili k reliviám zástupy ľudí. Podľa odhadu organizátorov z tímu sv. Terézie prešlo v tento deň bránami katedrály zhruba pätnásťtisíc pútnikov, ktorí si tieto relikvie uctili.
 
Presne napoludnie slávil svätú omšu v mene trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol spolu s desiatkami kňazov prítomnými v katedrále. Riaditeľ Arcidiecézneho školského úradu Ján Hallon v úvode svojej homílie priznal, že pred takouto ľuďmi nabitou trnavskou katedrálou ešte nikdy nekázal. Prítomných pútnikov povzbudil na základe života sv. Terézie, že i keď človek na niečo svojimi silami v živote nedosahuje, nemusí sa trápiť, pretože Pán Boh vidí úmysel a snahu urobiť čo najviac pre svoju spásu - malé veci s veľkou láskou. V Bazilike sv. Mikuláša bola slávená paralelne svätá omša v maďarskom jazyku, ktorej predsedal biskupský vikár, kanonik Róbert Kiss. Po nej sa stovky maďarsky hovoriacich veriacich presunuli tiež do katedrálneho chrámu, aby si uctili relikvie sv. Terézie.
 
Popoludní o tretej hodine sa veriaci spoločne pomodlili Korunku Božieho milosrdenstva. Po nej si zasa rehoľníci vykonali púť vďačnosti k relikviám, počas ktorej bola eucharistická adorácia a zazneli i svedectvá povolania. Vo večerných hodinách boli relikvie sv. Terézie z Lisieux prenesené vo sviečkovom sprievode do ďalšieho z trnavských kostolov - františkánskeho Kostola sv. Jakuba, kde celú noc prebiehal program až do nedeľného rána, keď sa sv. Terézia z Lisieux s Trnavou rozlúčila.
 
TO ABU informoval Dušan Kolenčík
 
facebook sharing button Zdieľaj
Relikvie svätej Terézie z Lisieux zavítali do Trnavy

Podľa odhadu organizátorov z tímu sv. Terézie prešlo v sobotu 23. januára 2016 bránami Katedrály sv. Jána Krstiteľa zhruba pätnásťtisíc pútnikov, ktorí si prišli uctiť relikvie sv. Terézie z Lisieux. (foto: Alžbeta Hrušovská)

NOVINKY