Pripomíname si piate výročie odchodu biskupa Štefana Vrableca do večnosti

TRNAVA 1. septembra 2022 - Dnes si pripomíname piate výročie odchodu biskupa Mons. Štefana Vrableca do večnosti. Pri tejto príležitosti bude v sobotu 3. septembra trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch obetovať za dušu zosnulého biskupa svätú omšu, ktorú bude o 16.00 h sláviť v Národnej svätyni Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne pri príležitosti Fatimskej soboty. Ešte predtým, o 14.30 h bude slúžiť zádušnú pobožnosť pri hrobe biskupa Mons. Štefana Vrableca v Závode, na území Bratislavskej arcidiecézy.

Titulárneho tasbaltského a bývalého bratislavsko-trnavského pomocného biskupa Mons. Štefana Vrableca si Pán života a smrti povolal do večnosti v piatok 1. septembra 2017 vo večerných hodinách. Zomrel v požehnanom veku 92 rokov života, 66 rokov kňazstva a 19 rokov biskupskej služby.
 
Biskup Štefan Vrablec sa narodil 21. februára 1925 v Závode na Záhorí. Tesne pred vianočnými sviatkami, 23. decembra 1950 bol v Ríme vysvätený za kňaza. Kvôli totalitnému režimu sa však z Talianska nemohol vrátiť na Slovensko a tak sa v roku 1951 stáva kaplánom v Cesio Maggiore. Od roku 1955 pôsobil ako farár vo farnosti Goima di Zoldo až do roku 1957, keď sa stal v Chieti špirituálom kňazského seminára. V roku 1963 pokračoval v Ríme v štúdiu špirituálnej teológie. V roku 1964 sa stal špirituálom v Assisi. Od roku 1967 pôsobil ako redaktor vydavateľstva SÚSCM v Ríme a vypomáhal v Isola Farnese. V roku 1992 sa stal riaditeľom Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.
 
Pápežom sv. Jánom Pavlom II. bol 19. júna 1998 vymenovaný za titulárneho biskupa tasbaltského. 26. júla 1998 bol v Šaštíne konsekrovaný za biskupa. Jeho hlavným svätiteľom bol nitriansky biskup Mons. Ján Chryzostom kardinál Korec a spolusvätiteľmi boli bratislavsko-trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol a apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Luigi Dossena.
 
Po skoro 6 rokoch aktívnej biskupskej služby sa vzdal úradu pomocného biskupa z dôvodu veku a od 2. apríla 2004 bol bývalým bratislavsko-trnavským pomocným biskupom. Odvtedy žil na zaslúženom odpočinku najprv v priestoroch trnavského Arcibiskupského úradu, neskôr, po odchode z Trnavy, v kláštore Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul (Vincentky) v Nitre, kde aj zomrel.
 
(Správa bola aktualizovaná 3. septembra 2022 o 7.00 h)
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pripomíname si piate výročie odchodu biskupa Štefana Vrableca do večnosti

Ilustračné foto. (Foto: Archív ABÚ)

NOVINKY