Pri slávení Pánovho umučenia Vatikán odporúča modlitbu za Ukrajinu

VATIKÁN 1. apríla 2022 - Pri slávení Pánovho umučenia na Veľký piatok Vatikán pozýva biskupov a biskupské konferencie z celého sveta, aby sa modlili „za všetkých našich bratov a sestry, ktorí zažívajú krutosť vojny, najmä na Ukrajine.“

Tentoraz sa modlime konkrétne za všetkých našich bratov a sestry, ktorí zažívajú krutosť vojny, najmä na Ukrajine.“ Píše sa to v nóte biskupom a biskupským konferenciám o slávení Veľkého týždňa 2022, ktorú vydala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí.
 
V minulých rokoch poznačených situáciou pandémie Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí ponúkla biskupom niekoľko usmernení na obdobie veľkonočných sviatkov. „Vzhľadom na spomalenie pandémie, aj keď v jednotlivých krajinách to ide rôznym tempom, nemáme v úmysle ponúkať ďalšie usmernenia pre slávenie Veľkého týždňa: na základe skúseností, ktoré biskupské konferencie získali v priebehu uplynulých rokov, určite dokážu vyriešiť rôzne situácie čo najvhodnejším spôsobom, pričom treba vždy dbať na dodržiavanie predpisov týkajúcich sa obradov, ktoré sú v liturgických knihách.
 
Zároveň si dovoľujeme obrátiť sa na všetkých s výzvou, aby sa obozretne vyhýbali takým úkonom a správaniu, ktoré by mohli byť potenciálne rizikové. Každé posúdenie a rozhodnutie by sa malo vždy uskutočniť po dohode s biskupskou konferenciou, ktorá náležite zohľadní predpisy nariadené príslušnými civilnými orgánmi v jednotlivých krajinách,“ píše v nóte Kongregácia.
 
„V ostatných dňoch nás Svätý Otec opakovane vyzýval, aby sme sa modlili a prosili Boha o dar mieru pre Ukrajinu, aby sa táto „odporná vojna“ skončila. Okrem Ukrajiny si chceme spomenúť aj na všetky ostatné, žiaľ, stále početné konflikty v mnohých krajinách sveta. Ide o situáciu, ktorú pápež František označil ako rozkúskovanú tretiu svetovú vojnu.
 
Pri slávení Pánovho umučenia na Veľký piatok nás liturgia vyzýva, aby sme sa modlili k Bohu za Cirkev a za celý svet. V modlitbe veriacich budeme prosiť Pána za tých, čo spravujú štát (IX. modlitba), aby viedol ich mysle a srdcia, aby podľa jeho vôle pracovali za pravý pokoj a slobodu všetkých, a za tých, čo znášajú útrapy (X. modlitba), aby ich potešil v každej núdzi svojou láskavou pomocou. Tentoraz sa modlime konkrétne za všetkých našich bratov a sestry, ktorí zažívajú krutosť vojny, najmä na Ukrajine.
 
Pripomíname, že „keď si to vážny verejný záujem vyžaduje, diecézny biskup môže dovoliť alebo určiť, aby sa pridala aj iná modlitba na osobitný úmysel“ (Rímsky misál, Tretie typické vydanie, s. 295, č. 13). Nech oslava Veľkej noci prinesie všetkým ľuďom nádej, ktorá pramení len z Pánovho vzkriesenia,“ uvádza nóta s podpismi prefekta Arthura Rochea a sekretára Vittoria Francesa Violu, O. F. M.
 
Plné znenie nóty je možné nájsť TU.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 

 

facebook sharing button Zdieľaj
Pri slávení Pánovho umučenia Vatikán odporúča modlitbu za Ukrajinu

Ilustračná snímka. (Foto: pixabay.com)

NOVINKY