Presbytérium Baziliky svätého Ondreja v Komárne je zrekonštruované

KOMÁRNO 13. novembra 2023 - Hlavný oltár Baziliky sv. Ondreja bol od decembra 2021 prekrytý lešením, pretože vo svätyni prebiehali odborné reštaurátorské práce pod vedením reštaurátora Juraja Puškára. Fresky zreštauroval Ján Hromada so svojím tímom. Náročný proces obnovy bol ukončený koncom leta.

Po odstránení stavebného lešenia všetci veriaci s radosťou skonštatovali, že sa oplatilo čakať. „Naskytol sa nám nádherný pohľad, a vďaka špecifickej metóde maľovania už aj tak obrovský priestor presbytéria vyzerá ešte vyšší a väčší, ako sme na to boli zvyknutí. Ďakujeme našim predkom, ktorí toto dielo vytvorili na Božiu slávu. Skutočne plní svoj účel,“ zdôraznil miestny farár a dekan Mons. Róbert Kiss.
 
Dvojvežová Bazilika sv. Ondreja je najvýraznejšou stavbou Komárna. Obnova exteriéru prebehla pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Nitra (Mgr. Tatiana Danieličová, Mgr. Imrich Tóth) v rokoch 2008 až 2018, kedy získala dnešnú nádhernú bielu farbu. Práce sa začali reštaurátorskou obnovou sochárskej výzdoby hlavného priečelia, ktorá trvala štyri roky. Nasledovala postupná reštaurátorská a stavebná obnova všetkých štyroch fasád pod vedením akademického sochára Ondreja Csütörtökiho a neskôr Juraja Puškára. Obnovu od začiatku finančne podporovalo Ministerstvo kultúry SR cez grantový projekt Obnovme si svoj dom, Trnavská arcidiecéza a aj vláda Maďarskej republiky poskytla značné finančné prostriedky k obnove tohoto sakrálneho objektu.
 
Základný kameň prvého kostola v Komárne bol položený za vlády kniežaťa Gejzu v 10. storočí. Prvý kostol na tomto mieste dali postaviť jezuiti v rokoch 1674 - 1677. Na veži, ktorá bola zároveň aj strážnou vežou, stála dvojmetrová železná socha sv. Ondreja. Okolo kostola bol cintorín. Na začiatku 18. storočia, keď bolo mesto v rozkvete, bolo podľa počtu obyvateľov štvrtým najväčším mestom v Uhorsku. Preto mestská rada rozhodla, že dá vybudovať nový, väčší kostol. V roku 1719 začali s projektovými prácami a v rokoch 1723 - 1934 výstavbu kostola dokončili. Zaujímavosťou je, že na jeho stavbu použili 800 000 tehál zo zničenej pevnosti v Nových Zámkoch. Časť kostola sa však v roku 1738, v dôsledku nekvalitnej výstavby zrútila.
 
Základný kameň nového kostola znovu položili jezuiti v roku 1748 a stavba bola dokončená v roku 1756. Barokové fresky v ňom vytvoril Franz Anton Maulbertsch. Počas silného zemetrasenia 28. júna 1763 bol kostol zničený. Následne bol v rokoch 1768 - 1771 obnovený a interiér vyzdobil freskami viedenský umelec Johann Lucas Kracker. Pokojné časy však netrvali dlho. V roku 1783 zasiahlo Komárno ďalšie zemetrasenie. Odvtedy na žiadosť obyvateľov mesta vyzváňa chrámový zvon každý deň o 15:00 na uzmierenie nebies.
 
Ďalšou ranou pre kostol bol veľký požiar, ktorý 17. septembra 1848 zničil dve tretiny mesta. Kostol sv. Ondreja horel tri dni. Sedem zvonov vo veži sa pritom roztavilo a odlomilo. Vďaka verejným darom bol kostol obnovený a 28. októbra 1860 znovu konsekrovaný. V roku 1896 podľa plánov Nándora Mikosa dostavali veže. Počas druhej svetovej vojny bol chrám znovu poškodený, hlavne jeho veže a okná. Po jej skončení bol opäť obnovený. Interiér kostola bol vymaľovaný v roku 1975. V rokoch 1990 - 1992 dostal kostol nový klobúk - strechu.
 
Dominanta mesta Komárno - farský Kostol sv. Ondreja bol 22. apríla 2018 povýšený na baziliku menšiu (Basilica minor). Má vynikajúcu akustiku a jedinečný organ v regióne z roku 1864. Ten pochádza z dielne majstra Carla Friedricha, vďaka čomu sa v bazilike organizujú hudobné a spevácke koncerty. Hlavný oltár vyhotovil viedenský majster Karl Petrus v rokoch 1855 - 1860. Oltárny obraz z roku 1865 znázorňuje svätého Ondreja. Pod kostolom je veľká krypta s asi 500 hrobovými miestami. Opravy v bazilike pokračujú a teraz prebieha reštaurovanie bočných kaplniek na pravej strane baziliky.
 
TO ABU informoval Mons. Róbert Kiss
 
facebook sharing button Zdieľaj
Presbytérium Baziliky svätého Ondreja v Komárne je zrekonštruované

„Naskytol sa nám nádherný pohľad, a vďaka špecifickej metóde maľovania už aj tak obrovský priestor presbytéria vyzerá ešte vyšší a väčší, ako sme na to boli zvyknutí. Ďakujeme našim predkom, ktorí toto dielo vytvorili na Božiu slávu. Skutočne plní svoj účel,“ zdôraznil miestny farár a dekan Mons. Róbert Kiss. (Foto: Peter Mišina)

NOVINKY