Predstavitelia cirkví na celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe v Bratislave

BRATISLAVA 24. januára 2022 - V Novom evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave sa v nedeľu 23. januára konala celoslovenská ekumenická bohoslužba. Katolícku cirkev zastupoval bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý je zároveň predsedom Rady pre ekumenizmus Konferencie biskupov Slovenska.

Evanjelickú cirkev a. v. reprezentoval generálny biskup Ivan Eľko, ktorý je zároveň predsedom Ekumenickej rady cirkví. Prítomný bol aj Róber Géresi, biskup Reformovanej cirkvi; Ján Szőllős, podpredseda Rady Bratskej jednoty baptistov; Ján Hradil, biskup Cirkvi československej husitskej; Štefan Evin, predseda Rady Cirkvi Bratskej; Ján Liba, biskup Apoštolskej cirkvi; Štefan Rendoš, superintendent Evanjelickej cirkvi metodistickej; Vlastimil Šulgan, arcibiskup Starokatolíckej cirkvi, a Ján Muráň, kazateľ Cirkvi adventistov siedmeho dňa. Ekumenická bohoslužba sa uskutočnila v rámci prebiehajúceho Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov.
 
Počas bohoslužby sa najprv prihovoril biskup Cirkvi československej husitskej Ján Hradil, ktorý povedal, že mu pred 45 rokmi, keď bol novokňaz, ani nenapadlo, že v televízii bude raz možné vysielať bohoslužby. Spoločná reč medzi kresťanmi podľa biskupa Hradila neznamená, že sa cirkvi vzdajú svojich liturgických či dogmatických zvyklostí. Ako príklad uviedol lúku, kde je každý kvet iný, ale spolu hľadia k slnku. „V prvom rade sme všetci kresťania, ktorí boli pokrstení v mene Otca i Syna, i Ducha Svätého a potom sme členovia zborov, ktoré majú svoje zvyky, dogmy, tradície,“ konštatoval biskup Hradil.
 
Zástupcom cirkví sa prihovoril aj Radovan Čikeš, ktorý je riaditeľ cirkevného oddelenia na ministerstve kultúry. Cirkvám sa poďakoval za ich službu a prácu pre občanov a celú spoločnosť. „Poskytujú veriacim útechu, posilu a nádej v tejto neľahkej dobe,“ poznamenal na adresu cirkví Čikeš. Vyjadril sa aj k nedávnym výsledkom sčítania obyvateľov. „Potreba Slovákov niekam patriť je silnejšia ako sekularizmus či medializované kauzy,“ zhodnotil Čikeš rozhodnutie 70 percent ľudí prihlásiť sa k náboženskému vierovyznaniu.
 
Na záver ekumenickej bohoslužby sa prihovoril aj Viktor Sabo, generálny duchovný Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR. Aj on sa poďakoval všetkým, ktorí pomáhajú zvládať pandemickú situáciu. Poukázal, že lojálne voči opatreniam boli aj cirkvi, ktoré ich uplatňovali a vysvetľovali, aj keď za to boli kritizované, pričom niesli status obyčajnej prevádzky.
 
„Bol to náš príspevok pre spoločné dobro. Z hľadiska biblických princípov však nemôžeme akceptovať, ak vstúpenie do prostredia cirkvi je podmienené splnením zvláštnych zdravotníckych požiadaviek a ak vzniká jeden zástup, ktorý ich splnil, a druhý nabok vyčlenený zástup, ktorý ich nesplnil,“ poukázal evanjelický duchovný.
 
Pripomenul, že „v skutočnosti existuje len jeden zástup, a to je zástup hriešnikov“, ktorých jedinou požiadavkou je túžba po Bohu. „Ľudí chceme chrániť, ale nie za cenu segregácie, ako ju pociťujeme v cirkvi,“ uzavrel plukovník Sabo.
 
Zdroj: Postoj, Pavol Hudák, Adam Rábara (publikované so súhlasom redakcie)
 
facebook sharing button Zdieľaj
Predstavitelia cirkví na celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe v Bratislave

Predstavitelia kresťanských cirkví po skončení celoslovenskej ekumenickej bohoslužby. (Foto: postoj.sk/Adam Rábara)

NOVINKY