Predstavitelia cirkví na celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe v Bratislave

BRATISLAVA 23. januára 2024 - V Bratislave zorganizovali v nedeľu celoslovenskú ekumenickú bohoslužbu. Konala sa pri príležitosti Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov. V kostole Reformovaného kresťanského zboru v hlavnom meste sa spoločne modlili zástupcovia kresťanských cirkví, ktoré sú združené v Ekumenickej rade cirkví na Slovensku. Katolícku cirkev na celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe reprezentoval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, ktorý je predsedom Rady pre ekumenizmus pri Konferencii biskupov Slovenska.

Celoslovenská ekumenická bohoslužba, ktorá bola naživo prenášaná RTVS, aj tento rok spojila v spoločnej modlitbe zástupcov katolíkov, evanjelikov, metodistov, pravoslávnych, apoštolskej cirkvi, reformovanej cirkvi, husitskej cirkvi, starokatolíkov a cirkvi bratskej. Kazateľom bol predseda Rady Cirkvi bratskej Štefan Evin. V príhovore sa venoval mottu Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov - Milovať budeš Pána, svojho Boha a svojho blížneho ako seba samého.
 
„Ak sa v Božom mene odvraciame od tých, ktorí nie sú moji, ktorí nie sú naši, ak sme voči nim agresívni, je to protikristovské a je to otvorená vzbura voči Bohu. Milujeme a usilujeme o dobro druhých nie preto, aby nás Boh miloval, ale práve preto, že nás on miluje,“ uviedol kazateľ Evin.
 
V závere bohoslužby prečítal generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko vyhlásenie Ekumenickej rady cirkví na Slovensku, v ktorom ľuďom priblížil podstatu ekumenizmu na Slovensku.
 
„Nech slúži na povzbudenie členom našich komunít a sekulárnym ľuďom, ktorí možno vedia o nás iba to, že naša minulosť bola plná vzájomných konfliktov, nech ukáže, že dnes sme predsa len ďalej. Dokonca ponúkame myšlienku, že rastúce ekumenické porozumenie medzi nami by mohlo byť inšpiráciou i cestou k hľadaniu porozumenia v spoločnosti,“ povedal. Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov potrvá do štvrtku 25. januára.
 
Zdroj: Rádio LUMEN
 
facebook sharing button Zdieľaj
Predstavitelia cirkví na celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe v Bratislave

Katolícku cirkev na celoslovenskej ekumenickej bohoslužbe reprezentoval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, ktorý je predsedom Rady pre ekumenizmus pri Konferencii biskupov Slovenska. (Foto: Človek a Viera/Ondrej Danko)

NOVINKY