Pred 61 rokmi zomrel Boží služobník biskup Mons. Michal Buzalka

BRATISLAVA 7. decembra 2022 - Práve dnes si pripomíname 61 rokov od smrti Božieho služobníka biskupa Michala Buzalku, ktorý po viacročnom väznení a internácii mimo územia Slovenska zomrel 7. decembra 1961 v českom meste Tábor. Spomínali na neho pri dnešnej rannej svätej omši vo farskom Kostole vo Svätom Antone, kde sú uložené jeho telesné ostatky. Liturgiu celebroval farár Michal Baláž.

Michal Buzalka sa narodil v roku 1885 vo Svätom Antone, teológiu vyštudoval vo Viedni, kde bol aj vysvätený za kňaza. Ako kňaz pôsobil v Banskej Štiavnici, v nemocnici v Budapešti, v Skýcove, vo Vajnoroch a Zavare. Ako rektor Kňazského seminára v Trnave a neskôr v Bratislave vychoval výraznú generáciu slovenských kňazov. V roku 1938 ho pápež Pius XI. vymenoval za svätiaceho biskupa Trnavskej Apoštolskej administratúry. Do svojho biskupského erbu si zvolil Banskoštiavnickú kalváriu, z ktorej rovnako vychádzalo aj biskupské heslo: „Per crucem ad lucem“, t.j. „Cez kríž k svetlu“.
 
V rokoch 1939 - 1945 zastával funkciu predsedu Katolíckej akcie a Združenia katolíckej mládeže. V roku 1940 obnovil vydávanie úspešného týždenníka Katolícke noviny. V rokoch 1940 - 1945 z poverenia pápeža Pia XII. vykonával funkciu vikára slovenskej armády. V tom čase udržiaval úzky kontakt s Giuseppe Burziom, vatikánskym diplomatickým zástupcom na Slovensku.
 
Aktívne spolupracoval na záchrane slovenských Židov. Po skončení II. svetovej vojny bol štyri mesiace väznený.
 
V rámci represálií KSČ voči rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku bol Michal Buzalka 12. júla 1950 vzatý do vyšetrovacej väzby, kde bol podrobený fyzickému a psychickému týraniu. 12. januára 1951 ho štátny súd v Bratislave v procese spolu s biskupmi Jánom Vojtaššákom a Pavlom Gojdičom odsúdil na doživotie. V rokoch 1951 – 1956 bol väznený vo Valdiciach, Leopoldove, Prahe-Ruzyni, Žiline, Ilave a v Prahe-Pankráci.
 
Po šiestich rokoch väzenia prežil zvyšok života v internácii v Čechách. Na základe jeho veľmi zlého zdravotného stavu, spôsobeného pobytom vo väzení, mu v roku 1956 prerušili výkon trestu. Následne bol internovaný v Domove dôchodcov v Děčíne a v Charitnom domove v Tábore, kde 7. decembra 1961 zomrel.
 
Jeho telesné ostatky boli v roku 1964 prenesené do rodiska vo Svätom Antone, 12. februára 2003 boli prenesené do krypty Katedrály sv. Martina v Bratislave. Stojí za zmienku, že v tomto roku 2022 je 5 rokov, čo telesné ostatky biskupa Mons. Michala Buzalku previezli do rodiska a uložili do sarkofágu vo farskom kostole vo Svätom Antone. Stalo sa tak 15. júna 2017 na slávnosť Najsv. Kristovho Tela a Krvi. Na obrade pochovania sa zúčastnil generálny vikár banskobystrickej diecézy Branislav Koppál, kňazi, ako aj vtedajší štiavnický dekan a farár Martin Sebíň.
 
Od roku 2002 prebieha proces blahorečenia biskupa Buzalku. Jeho životný príbeh mapuje aj nový dokument Biskup Michal Buzalka.
 
(Spracoval: Andrej Palovič)
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pred 61 rokmi zomrel Boží služobník biskup Mons. Michal Buzalka

Ilustračná snímka. (Foto: Katolícke noviny)

NOVINKY