Pôstnou polievkou podporili viacdetné rodiny

TRNAVA 24. marca 2014 – Arcibiskupský úrad v Trnave spolu s Trnavskou arcidiecéznou charitou usporiadal v sobotu 22. marca od 12.00 hodiny na pôde Arcibiskupského úradu pôstny projekt s názvom Pôstna polievka. Pôstne jedlo na začiatku požehnal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Vo svojom krátkom príhovore prvý muž partikulárnej Katolíckej cirkvi v Trnave pripomenul našu kresťanskú povinnosť ísť k chudobným a pomôcť im niesť ich kríž.

Stretnutie, pri ktorom účastníci dostali porciu „pôstnej polievky“ a zvyšné peniaze, ktoré by zaplatili za riadny obed, odovzdali ako milodar na konkrétnu pomoc, organizoval Arcibiskupský úrad spolu s Trnavskou arcidiecéznou charitou po prvý krát.
Na akcii vo Veľkej jedálni Arcibiskupského úradu sa zúčastnili desiatky ľudí z Trnavy, ale i iných častí arcidiecézy, ktorí tak svojou prítomnosťou spojili vlastný pôst s charitatívnou akciou.
 
Cieľom podujatia je podľa riaditeľa Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslava Dzurecha vytvárať vzťahy, na ktorých sa dá budovať vzájomné zdieľanie sa a spolupatričnosť. Už dlhší čas v rámci myšlienky «podpora rodiny» robíme úspešné zbierky trvanlivých potravín v rámci viacerých farností. Darí sa nám vďaka dobrej vôli mnohých darcov pomáhať mesačne niekoľkým viacdetným rodinám  potravinovými balíčkami. V rodinách sú často aj malé bábätká, ktoré potrebujú kojenecké mlieka a niektoré ďalšie potreby pre kojencov, ktoré sa nám nedá zohnať cez zbierky vo farnostiach. Preto je pre tieto rodiny nesmiernou pomocou ak im vieme z vyzbieraných prostriedkov aj z takejto akcie ako je "pôstna polievka" zaobstarať práve tieto potreby", dodal.
 
Prítomní sa pomodlili krátku pobožnosť, ktorú pred pôstnym obedom viedol trnavský arcibiskup Orosch. V krátkom príhovore ich povzbudil, aby nezabúdali prichádzať k chudobným a pomôcť im zdieľať ich kríž, čo vlastne patrí k podstate kresťanstva. Na záver pobožnosti požehnal pôstne jedlo.
 
Tí, ktorí sa rozhodli prísť pomôcť, dostali porciu „pôstnej polievky“. Potom vhodili do pripravenej pokladničky zvyšné peniaze, ktoré by zaplatili za riadny obed napr. v reštaurácii. Účastníci „Pôstnej polievky“ na Arcibiskupskom úrade v sobotu 22. marca celkovo vyzbierali v milodaroch 495,15 eur. Tieto budú použité prostredníctvom Trnavskej arcidiecéznej charity na konkrétnu pomoc viacdetným rodinám v núdzi. Ako dodáva riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity, sú to mnohokrát rodiny, ktoré žijú usporiadaný život, ale nemajú také šťastie ako mnohí z nás. Rodiny, kde otec alebo matka prišiel o prácu, alebo o zdravie, a núdza je zrazu prítomná v tej najakútnejšej forme“.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pôstnou polievkou podporili viacdetné rodiny

V akcii "Pôstna polievka" sa angažovalo i viacero tínedžerov. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY