Poslankyňa NR SR Anna Záborská si prevzala ocenenie Ruža svätej Alžbety

TRNAVA 5. januára 2022 - Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a zároveň splnomocnenkyňa Vlády Slovenskej republiky pre náboženskú slobodu Anna Záborská, si tento týždeň prevzala Ružu svätej Alžbety. Ide o ocenenie, ktoré sa každoročne udeľuje počas Trnavskej novény. Minulý rok ho získali trinásti laureáti.

Liturgická spomienka na svätú Alžbetu Uhorskú sa slávi 17. novembra. A v rovnaký deň trnavský arcibiskup odovzdáva aj ocenenie, ktoré je po nej pomenované. Jednou z laureátok bola aj lekárka a poslankyňa Anna Záborská, ktorá si ale ocenenie prevzala až v pondelok 3. januára 2022.
 
„Pri udelení ceny ma naplnila vďačnosť otcovi arcibiskupovi Oroschovi za udelenie ceny. Vnímam to ako prejav uznania nielen mne, ale aj všetkým laikom, ktorí spoločne so zasvätenými osobami napĺňajú odkaz svätej Alžbety,“ povedala pre Rádio Lumen lekárka a poslankyňa Anna Záborská.
 
Ocenenie Ruža svätej Alžbety založil v roku 2007 Mons. Ján Orosch ako ocenenie ľudí pôsobiacich v pastorácii núdznych. Neskôr sa ocenenie rozšírilo aj na ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom pričinili o zveľadenie farností alebo horlivo šíria evanjelium, lásku k blížnym, starajú sa o tých najslabších. Hovorí trnavský arcibiskup Ján Orosch:
 
„Táto krištáľová Ruža svätej Alžbety je v jej prípade symbolom skutočne tejto jej služby a prejavom mojej osobnej úcty a vďaky. Ešte raz jej vyslovujem úprimné Pán Boh zaplať.“
 
Ako uviedla Anna Záborská, toto ocenenie je pre ňu aj záväzkom pomáhať tehotným ženám, aby boli šťastné a dodala:
 
„...a tým, že nebudeme hluchí a slepí a tým pádom ani nemí k ich problémom, môžeme ich urobiť šťastnými, ako to hovorila svätá Alžbeta. A to by sme chceli dosiahnuť aj predloženým zákonom o pomoci tehotným ženám.“
 
Zdroj: Rádio Lumen /Ľudovít Malík
 
facebook sharing button Zdieľaj
Poslankyňa NR SR Anna Záborská si prevzala ocenenie Ruža svätej Alžbety

Krátky fototermín trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha a lekárky - poslankyne Anny Záborskej s manželom Vladimírom po prevzatí ocenenia Ruža svätej Alžbety. (Foto: Lukáš Blažo)

NOVINKY