Pochod za život ukázal túžbu po zmene

Na III. Národný pochod za život v Bratislave, ktorého sa v nedeľu, 22. septembra 2019, osobne zúčastnil aj trnavský arcibiskup, Mons. J. Orosch, prišlo najmenej 50.000 ľudí. Je to už tretí pochod za život s masovou účastou. V jeho priebehu zaznel aj pozdrav Svätého Otca Františka a modlitba predstaviteľov kresťanských cirkví.

V tejto situácii sa stala aktuálnou výzva Mons. J. Oroscha zo dňa 19. septembra 2019, kde sa píše: „S naliehavosťou sa obraciam aj na poslancov NR SR - predkladateľov návrhov, ktorí majú dobrú vôľu umenšiť zlo potratov, aby sa s múdrosťou a rozvahou usilovali o dohodu na takom návrhu, ktorý má šancu uspieť pri hlasovaní v parlamente. Prosím všetkých zákonodarcov, aby sa svojim hlasovaním pridali na stranu života. Byť za život znamená zvolávať na seba Božie požehnanie.”
 
Na pochode za život bolo možné vidieť všetky vekové kategórie: rodiny s deťmi, mládež, ale aj starších ľudí. Prišlo veľa kňazov a zasvätených osôb, no najmä laici, aj z Trnavskej arcidiecézy. Niekoľko stoviek dobrovoľníkov sa postaralo o výborný priebeh celej akcie. Desiatky tisíc ľudí zaplnili Námestie slobody a neskôr aj ulice celej trasy dlhej 2,2 kilometra. Na pódiu sa vystriedali rozliční umelci, predstavitelia cirkvi, mimovládnych organizácii, ale aj zahraniční hostia.
 
Národný pochod za život mal radostný a manifestačný charakter. Zástupy ľudí tak prejavili túžbu, aby sa ochrana života od počatia po prirodzenú smrť stala súčasťou našej legislatívy. Požiadavky účastníkov boli vyjadrené v manifeste, ktorý prečítal herec Štefan Bučko. Takéto podujatia majú svoj zmysel aj z toho dôvodu, že tí, ktorí sa hlásia k ochrane života od počatia, sa necítia osamotení. Prispievajú k senzibilizácii verejnej mienky a k väčšej podpore tak pre nenarodené deti, ako aj pre matky v núdzi.
 
Hlavným organizátorom a iniciátorom Národného pochodu za život bola Konferencia biskupov Slovenska.
facebook sharing button Zdieľaj
Pochod za život ukázal túžbu po zmene

NOVINKY