Po pätnástykrát budú putovať na Katarínku

TRNAVA 23. apríla 2014 - V nedeľu 27. apríla, týždeň po Veľkej noci, sa uskutoční tradičná Bielonedeľná púť na Katarínku, ktorú organizujú dobrovoľníci okolo projektu záchrany ruín kostola a kláštora sv. Kataríny, pri Dechticiach. Ide o obnovenie tradície historických pútí, ktoré tu bývali v minulosti celebrované trnavským biskupom v 18. storočí. Podľa záznamov sa ich v zúčastňovalo okolo 5000 veriacich, najmä z okolitých obcí a z okolia Trnavy.

Od roku 1998, kedy začali dobrovoľníci nadväzovať na tradíciu z minulosti, pôjde už o 15.-tu púť na Katarínku. Putovanie sa teší veľkej obľube a ako býva zvykom, prípadná nepriazeň počasia nie je prekážkou.
 
Bielonedeľná púť začína na železničnej stanici Buková o 9.30 hodine, príchodom osobného vlaku z Trnavy. Púť pokračuje putovaním prírodou a lesmi, po červenej značke smerom na Cerovú a odtiaľ neznačenou lesnou cestou smerom na Katarínku. Tu vyvrcholí program svätou omšou priamo v kostole sv. Kataríny, so začiatkom o 14.15 hodine. Následne bude program pokračovať turistickým sprevádzaním s výkladom dobrovoľníkov, oboznamovaním sa s výsledkami práce, plánmi do budúcna a celkovo o projekte, ktorý tento rok oslavuje 20 rokov od založenia.
 
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V tomto roku oslavuje projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Za 20 rokov existencie projektu Katarínky sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1400 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky maltovania a murovania. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.
 
Ľubo Blišák
člen O. Z. Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Po pätnástykrát budú putovať na Katarínku

Plagát, ktorým organizátori pozývajú na tohtoročnú Bielonedeľnú púť na Katarínku. (zdroj: www.katarinka.sk)

NOVINKY