Platné opatrenia pri omšiach a obradoch sa riadia COVID automatom

BRATISLAVA 17. mája 2021 - Slovensko sa začína oddnes riadiť aktualizovaným COVID automatom. Opatrenia sú po novom postavené na regionálnom systéme. Podmienky sa líšia v závislosti od epidemiologickej situácie v danom okrese. Týka sa aj Cirkvi? Čím sa riadia verejné bohoslužby, obrady sobáša, krstu či pohrebu? Tlačovej kancelárii KBS adresujú veriaci denne desiatky rôznych otázok, ktoré súvisia s platnými opatreniami pri verejných bohoslužbách a obradoch. Prinášame základné informácie.

- Konanie verejných bohoslužieb a obradov sa riadi tzv. COVID automatom, aktualizovanú verziu nájdete na stránke tkkbs.sk/automat.
 
- Okresy v bordovej, červenej a ružovej farbe – platí obmedzenie 1 osoba na 15 metrov štvorcových (nepočítajú sa deti do 10 rokov v sprievode dospelého). Ak je plocha sály menšia ako 90 metrov štvorcových, najviac v nej môže byť šesť ľudí.
 
- V oranžových okresoch je v interiéri obmedzené sedenie na 25 percent kapacity a v exteriéri 50 percent kapacity, do 500 osôb v exteriéri, do 250 v interiéri. Na státie v interiéri 50 a v exteriéri 100.
 
- Pri ceste na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva a krst sa nevyžaduje test. Rovnako nie je vyžadovaný ani na vstup na bohoslužbu.
 
Čo sa týka mnohých konkrétnych, praktických otázok, ktoré kňazi aj veriaci kladú, treba povedať, že v danej situácii nie je možné dať všetky presné odpovede.
 
Je však potrebné, aby sa každý (aj kňazi, aj veriaci) oboznámil s platnými pravidlami, a na ich základe kňazi zvážili ako prakticky vyjsť v ústrety konkrétnej pastoračnej potrebe.
 
Týka sa to aj slávnosti, ktoré čakajú farnosti v najbližšej dobe (slávnosti svätého prijímania, vysluhovanie sviatosti birmovania, púte a iné). Tam je možnosť osloviť regionálny úrad verejného zdravotníctva a požiadať o stanovenie podmienok jednorazovej účasti väčšieho počtu osôb pri danej príležitosti.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Platné opatrenia pri omšiach a obradoch sa riadia COVID automatom

Ilustračná snímka. (Foto: tkkbs.sk)

NOVINKY