Pedagógovia a zamestnanci katolíckych škôl putovali do Trnavy

TRNAVA 13. apríla 2016 - V piatok 8. apríla, z príležitosti mimoriadneho Svätého roka milosrdenstva, putovali do katedrálneho Chrámu sv. Jána Krstiteľa v Trnave pedagógovia a zamestnanci katolíckych škôl pôsobiacich na území Trnavskej arcidiecézy.

Pútnici z jednotlivých škôl, ktorých sa zišlo cez tri stovky, začali púť spoločnou modlitbou a prechodom cez Bránu milosrdenstva v katedrálnom chráme. Program pokračoval svätou omšou, ktorú celebroval generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Ján Pavčír spolu s duchovnými pôsobiacimi na školách. Homíliu predniesol riaditeľ Arcidiecézneho školského úradu v Trnave Ján Hallon. Vychádzal v nej z evanjelia o zázračnom rozmnožení chleba a zdôraznil, ako Pán Ježiš preukazoval skutky duchovného i telesného milosrdenstva svojím poslucháčom. Poukázal na to, že napriek mnohým ťažkostiam, s ktorými zápasí školstvo, môžeme byť na našich školách svedkami „zázračného rozmnoženia“ - cítime, že Boh sa o nás stará a pomáha nám prekonávať ťažkosti. Napokon pripomenul, že mimoriadny Svätý rok milosrdenstva, vyhlásený Svätým Otcom Františkom, je pre nás veľkou šancou. Každá zmena sveta začína vždy v srdci jednotlivca. Svet sa môže zmeniť tak, že sa nájdu ľudia, ktorí sa nadchnú Evanjeliom Ježiša Krista a budú ho žiť. A tu je veľká úloha pre našich pedagógov a vychovávateľov.
 
Po svätej omši nasledovala prednáška riaditeľa Arcibiskupského gymnázia biskupa Pavla Jantauscha a Pedagogickej a sociálnej akadémie bl. Laury v Trnave Ľuboša Hašana, ktorý pedagógom priblížil jednotlivé formy úcty k Božiemu milosrdenstvu, ako ich zachytila vo svojom Denníku sv. Faustýna Kovalská. Patrí sem úcta k obrazu Božieho milosrdenstva, slávenie sviatku milosrdenstva, modlitba v hodine milosrdenstva a korunka milosrdenstva. V druhej časti prednášky prednášajúci rozobral jednotlivé skutky telesného a duchovného milosrdenstva. Povzbudil prítomných, aby sa usilovali každý deň vykonať aspoň jeden z týchto skutkov a k tomu viesť aj svojich žiakov. Tak to zdôraznil Pán Ježiš v súkromnom zjavení sv. Faustýne: „Žiadam skutky milosrdenstva, ktoré majú vyplývať z lásky ku mne. Milosrdenstvo máš preukazovať vždy a všade, nemôžeš sa tomu vyhýbať ani vyhovárať.“ Počas prestávky mali pútnici možnosť uctiť si relikviu apoštola Božieho milosrdenstva pápeža sv. Jána Pavla II., ktorú na túto príležitosť zapožičali rehoľné sestry Františkánky Premenenia z Melčíc - Lieskového.
 
Celá púť vyvrcholila spoločnou modlitbou korunky milosrdenstva pred katedrálnym chrámom pri soche sv. Jána Pavla a litániami k sv. Jánovi Pavlovi II. Pútnici sa rozišli s Božím požehnaním a s novým odhodlaním prinášať milosrdnú lásku do škôl a celej spoločnosti.
 
TO ABU informoval Ján Hallon
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pedagógovia a zamestnanci katolíckych škôl putovali do Trnavy

Riaditeľ Arcidiecézneho školského úradu poukázal v homílii na skutočnosť, že napriek mnohým ťažkostiam, s ktorými zápasí školstvo, môžeme byť na našich školách svedkami „zázračného rozmnoženia“ - cítime, že Boh sa o nás stará a pomáha nám prekonávať tieto ťažkosti. (foto: Michaela Kubíková)

NOVINKY