Pedagógovia a zamestnanci katolíckych škôl putovali do Šaštína

TRNAVA/ŠAŠTÍN 5. apríla 2014 - V rámci Jubilejného roka Sedembolestnej Panny Márie putovali do Šaštína v piatok 4. apríla pedagógovia a zamestnanci katolíckych škôl Trnavskej arcidiecézy.

Pútnici z jednotlivých škôl, ktorých sa zišlo cez tri stovky, začali púť spoločnou modlitbou posvätného ruženca v Národnej bazilike Sedembolestnej Panny Márie. Po nej nasledovala svätá omša, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s duchovnými pôsobiacimi na školách.
 
Arcibiskup Orosch sa vo svojej homílii zameral na tretiu bolesť Panny Márie – stratu dvanásťročného Ježiša v chráme, ktorá je témou duchovnej obnovy Slovenska v mesiaci apríl. Pripomenul, že svet nám často ukazuje cestu od Krista. Preto povzbudil prítomných, aby neúnavne hľadali Krista. Pevná viera v Božiu pomoc priviedla Pannu Máriu a Jozefa do chrámu, kde sa s ním opäť stretli. Pre dobré fungovanie katolíckeho školstva je dôležité, aby aj služba pedagóga na katolíckej škole bola zakorenená v Kristovi. Zdôraznil to aj pápež Benedikt XVI. počas stretnutia s mladými pedagógmi: „Neustále pozerajte na Krista. V jeho tvári žiari pravda, ktorá nás osvecuje. Ale on je aj cestou, aj pocestným, ktorý kráča po našom boku a nesie nás svojou láskou. Keď budete v ňom zakorenení, budete dobrými vodcami detí a mládeže.“
 
Bezprostredne po skončení svätej omše nasledoval úkon zverenia sa pod ochranu Sedembolestnej Panny Márie, ktorý vykonali všetci zúčastnení pred milostivou sochou Piety. V popoludňajšej časti púte sa účastníci mohli zúčastniť na chrámovom organovom koncerte a krátkej prednáške rektora pútnického miesta dona Jána Cverčka SDB o dejinách úcty k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne.
 
Ján Hallon
 
facebook sharing button Zdieľaj
Pedagógovia a zamestnanci katolíckych škôl putovali do Šaštína

Slávnostný liturgický sprievod na začiatku svätej omše v šaštínskej Národnej svätyni. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY