Onedlho sa začne Trnavská novéna 2013

TRNAVA 27. októbra - Trnavská novéna - veľký deväťdňový cirkevný sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie bude v tomto roku zameraná na spoznanie prvej encykliky Svätého Otca Františka s názvom Lumen fidei (Svetlo viery). Na jej začiatku bude na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša prenesený zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred nejednou tragédiou. Matka Božia na obraze bude bdieť z hlavného oltára nad pútnikmi počas celej Novény od 13. do 21. novembra.

Počas Trnavskej novény 2013 čakajú na veriacich v Bazilike sv. Mikuláša desiatky svätých omší, ktoré sa od stredy 13. novembra budú konať denne ráno, predpoludním, popoludní a večer (o 6.30, 8.00, 10.00, 16.00 a 18.00 h.). Mottom tohtoročnej novény je "Svetlo viery ...treba ho znovu objaviť... aby rástlo a osvetľovalo životnú cestu človeka", myšlienka vybratá z prvej encykliky Svätého Otca Františka.
Pútnikom budú k dispozícii i mnohí kňazi, aby v priebehu celej Novény sprostredkovali Božie odpustenie úprimným kajúcnikom, ktorí prídu k nohám Božej Matky.
 
Zaujímavosťou tohoročnej novény je, že po dlhšej prestávke budú kazateľmi hlavných svätých omší o 18.00 hodine opäť biskupi, ktorí budú zároveň i predsedať sláveniu eucharistickej obety.
 
Hlavným celebrantom svätej omše v maďarskom jazyku v sobotu 16. novembra o 11.30 h. bude pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Jozef Haľko. V tento deň je na programe ako ďalšia novinka aj gréckokatolícka pobožnosť Akatist k Bohorodičke (o 17.00 h.), po ňom bude nasledovať už tradičný mládežnícky program (o 21.00 h.), ktorý zakončia mládežníckou sv. omšou o polnoci.
 
V nedeľu 17. novembra sa o 9.30 h. uskutoční slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s milostivým obrazom Panny Márie ulicami Trnavy. Sláviť ju bude trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz. Slávnostnú svätú omšu odvysiela v priamom prenose Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).
 
V pondelok 18. novembra zavíta na Trnavskú novénu hosť zo zahraničia, olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Jan Graubner, ktorý bude sláviť hlavnú svätú omšu a prednesie počas nej homíliu na tému "Viera a rodina".
Vo štvrtok 21. novembra na záver poslednej svätej omše prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej kaplnky a zakončia tak tohoročnú novénu k Trnavskej Panne Márii.
 
Veriaci, ktorí neprídu z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy z Trnavskej novény na televíznych obrazovkách vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX.
 
Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Od týchto udalostí sa v Trnave slávi deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Onedlho sa začne Trnavská novéna 2013

Plagát pozývajúci na tohoročnú Novénu k Trnavskej Panne Márii.

NOVINKY